Egy hétvége Sosztakovics vonósnégyeseivel: III. Budapest Kvartett Hétvége

A Szigeti Quartet ünnepélyes megnyitó hangversenyével indul a III. Budapest Quartet Weekend – Budapest Kvartett Hétvége (2020. augusztus 28–30.) a Nádor Teremben. A fesztivál középpontjában ezúttal a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, az orosz komponista és zongoraművész Dmitrij Sosztakovics áll. A 3 nap alatt összesen 8 koncertet hallgathatunk végig, nyolc vonósnégyes közreműködésével. A nem mindennapi esemény házigazdája, Kovács Sándor zenetörténész a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető tanára.

Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivált megálmodó G. Horváth László hegedűművész ezúttal is a hazai zenei élet kiemelkedő együtteseit hívta meg a Budapest Kvartett Hétvégére azzal a nem titkolt céllal, hogy a vonósnégyes műfaját újra az érdeklődés középpontjába állítsa.

Az ünnepélyes megnyitón Dmitrij Sosztakovics két vonósnégyese, az F-dúr vonósnégyes no.3 és az f-moll vonósnégyes no.11 hangzik el a Szigeti Quartet közreműködésével. A fesztivál második, szombati napján délután a Quartetto Speranza és az Anima Musicae kamarazenekar előadásában hallhatjuk a szerző Esz-dúr vonósnégyes no.9 és c-moll vonósnégyes no.8 című műveit. Ezután a Deák Vonósnégyes előadásában következik a B-dúr vonósnégyes no. 5 és az Asz-dúr vonósnégyes no. 10. Az Art Budapest Quartet fellépésével folytatódik a fesztivál, akik a Desz-dúr vonósnégyes no.12 és a b-moll vonósnégyes no.13 című szerzeményeket adják elő, a nap zárásaként pedig Szervánszky Quartettől hallhatjuk a Fisz-dúr vonósnégyes no.14-et. Vasárnap elsőként a Kodály Quartet lép fel a D-dúr vonósnégyes no.4 és a G-dúr vonósnégyes no.6 című szerzeményekkel. Őket az Accord Quartet követi (A-dúr vonósnégyes no.2 és fisz-moll vonósnégyes no.7), majd a műsor este a C-dúr vonósnégyes no.1 és az esz-moll vonósnégyes no.15 elhangzásával zárul, a Kállai Kvartett előadásában.

A kvartett műfajához idén is tökéletes miliőt kínál a Nádor Terem, Budapest egyik szecessziós gyöngyszeme, amely a terem rendkívüli adottságainak köszönhetően ezúttal is feledhetetlen akusztikai élményeket, emelkedett hangulatot és meghitt zenehallgatást ígér.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)