A dicsőséges múlt a jelenben - látogatás Kismartonban, az Esterházy-kastélyban

A szomszédos Ausztria keleti részén található Kismarton, német nevén Eisenstadt. A tartomány központja Soprontól mintegy 20 km-re található, egyik jelentős műemléke az Esterházy család egykori fő rezidenciájául szolgáló Esterházy-kastély. Jelenleg a kastélyban múzeum található, fényűzően berendezett termeiben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. Haydn-jeggyel megtekinthetjük a legtöbb kiállítást.

Az Haydn-jeggyel önállóan, vezetés nélkül megtekinthető kiállítás a Haydn idejét fémjelző zene és pompa témák köré épül.

A Zene és pompa Haydn idejében témájú program egyedülálló időutazásra hív az Esterházy-kastély zene- és kultúrtörténetén át. Megtekinthető a híres Haydn Terem, amelyet a világ egyik leggyönyörűbb koncertteremének tartanak, és láthatók "Az Esterházy-kastély fénypontjai című kiállítás" olyan különleges tárgyai, amelyek érzékletes módon engednek betekintést a hercegi család ünnepségeinek kultúrájába.

A Haydn explozív kiállítás egyedülálló módon mutatja be Joseph Haydn, a kivételes tehetségű művész, világszerte ünnepelt zeneszerző, a vonósnégyes feltalálójának rendkívüli életútját. Joseph Haydn több mint 40 évig állt mint zeneszerző és karmester az Esterházyak szolgálatában. A híres mester, a „vonósnényes megalkotója” és mint a „zenekar virtuóza” miséket, operákat, szimfóniákat, valamint kamara- és rezidens zenét szerzett.

Kastélyvezetés a dísztermeken át

Az "Esterházy hercegek világa" témájú tárlatvezetés különböző érdekes és változatos területek összekapcsolását teszi lehetővé. A "Hercegnői lakosztályok" című kiállítás egyedülálló és közvetlen módon enged betekintést az Esterházy-dinasztia három karizmatikus nőalakjának életébe.

A lakosztály nagy szakértelemmel restaurált termei emléket állítanak a hercegnék vonzó személyiségének, a látogatók elragadó történeteket ismerhetnek meg szerelemről, szerelmi viszonyokról, családi mindennapokról. Az arisztokrata hölgyek szolgálatában álló személyzet élete is megelevenedik a helyreállított termekben. A kastélykápolnában és a Haydn Teremben a látogatók megismerhetik az Esterházy hercegek ünnepi hagyományait és Joseph Haydn alkotói tevékenységét.

Az Esterházy kastély fénypontjai
A kiállítás egyedülálló módon mutatja be a kastély gyűjteményeiből származó különleges tárgyakat. Betekinthetünk a hercegi család életmódjába és az ünnepségek kultúrájába. Látható az Esterházyak ezüst étkészlete – a világon fennmaradt legnagyobb empire ezüst étkészlet, amely a bécsi Würth ezüstmanufaktúrában készült – és a velencei G. Briati üvegműves műhelyéből származó, utolsóként fennmaradt konzolasztal.

A Haydn belépővel a Haydn Terem is megtekinthető.

Bormúzeum: Az Esterházy-kastélyban található Ausztria legrégebbi bormúzeuma. A tekintélyes - 330 éves pinceboltozatban - gyűjteményben több mint 700 lebilincselően érdekes kiállítási tárgy látható, amelyek segítségével történelmi és kultúrtörténeti áttekintést kaphatunk a nagy hagyományokra visszatekintő burgenlandi szőlőművelésről. Többek között Burgenland legnagyobb – eredetiben fennmaradt – boroshordója, illetve legrégebbi bálványos szőlőprése is megtekinthető.

Bővebb információ és jegyek a kiállításokra: https://esterhazy.at/hu/index.do

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)