CHER felrobbantotta az osztrák fővárost fergeteges búcsúkoncertjével!

Cher nemrég kezdte meg Here We Go Again című, hetedik – szóló – koncertkörútját Európában. A jegyek már jóval előtte elfogytak, közelsége és ár-érték aránya miatt az osztrák fővárost választottuk. Cher 2005 (a Living Proof: The Farewell Tour) óta nem volt világ körüli turnén. Talán az ABBA-mánia miatt alakult így, vagy a rajongók szeretete inspirálta, hogy újra színpadra léphen. Tény, hogy a bécsi Stadthalle tömve volt, és jó volt újra felidézni a felhangzó 19 giga-slágert.

A dívát annak idején még az egykori BS-ben (Budapest Sportcsarnok) tartott koncerten csodálhattuk meg élőben: ekkor rövid, de remek estét szerzett rajongóinak. Mostani koncertturnéját meglehetősen limitált európai helyszínekre viszi: szeptember 26-án startolt Berlinben, majd Bécs, utána Hollandia, Dánia, Norvégia és Nagy-Britannia következnek. Végül még télen visszatér az USA-ba. Mostanság divatba jöttek a búcsúturnék, ez alól Cher sem lehet kivétel, igaz, korábban többször nyilatkozta, hogy „vége és ennyi”... úgy látszik, a hírnév, és persze a pénz is közrejátszott abban, hogy mégis másként alakultak a dolgok. Amikor elfogadta a Mamma Mia! folytatásában a nagyi karakterét, én már tudtam, hogy biztosan lesz még turnéja később, vagy pedig új lemeze. De hát ki ne szeretne közös filmben szerepelni újra Meryl Streeppel? A film bemutatója után szinte berobbant az új korong Dancing Queen címmel, amely csak és kizárólag ABBA-feldolgozásokat tartalmaz, beleértve az Andy Garcia-val közösen előadott „Fernando”-t.

Minden idők legmegosztóbb zenei ikonja valóságos koncertorgián búcsúzott a közönségtől

A nem mindennapi bécsi show egy videomontázzsal kezdődött, amelyben megismerhettük a díva zenei karrierjének fontosabb állomásait. Az intro után Cher vikingjelmezben és egy neonnarancssárga parókában jelent meg, miközben egy repülő platformon állt, és a "Woman's World”-öt énekelte. Ezt követte a „Strong Enough”, majd egy negyedórás monológ következett – amolyan beszélgetés a közönséggel –, amelyben ehhez hasonló kérdések hangzottak el, mint: „ Mit csinál a nagyanyád ma éjjel?” Majd az öregedésről beszélt: a téma akkor jött elő az életében, amikor betöltötte a negyvenet, főleg amikor Az Eastwick-i boszorkányok forgatásán megtudta, hogy Nicholson és a producerek szerint túl öreg, és nem elég szexi. A film mégis kasszasiker lett! Most, 73 évesen pedig még mindig inspirálja a nőket, és továbbra is azt mondja nekik, hogy kövessék az álmaikat. Persze ehhez „szét kell rúgni néhány segget” – zárta le a témát az örökifjú énekesnő.
Majd egy gyors jelmezcsere után egy műelefánton ülve belekezdett az „All or Nothing” című slágerbe. A diszkóritmusok után egy kis retro-blokk következett: a „The Beat Goes On”, illetve az „I Got You Babe” című dalok csendültek fel, ez amolyan tiszteletadásként volt értelmezhető férje, Sonny Bono előtt, aki „csatlakozott” is hozzá egy videobejátszásban. Majd egy beszélgetést láthattunk az énekesnővel a kivetítőn, aztán ismét egy gyors jelmezváltást követően a Burlesque című film betétdala következett szexi táncosokkal. A tánc- és zenei orgia az ABBA-dalok blokkjával folytatódott: az „SOS”, „Fernando”, „Waterloo” című számok csendültek fel. Egy rövid szünet erejéig ismét videointerjút láthattunk karrierjének legfontosabb állomásairól, majd visszarepültünk az időben, hogy újra meghallgassuk a „Walking in Memphis”, az „After All” és a „The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)” című slágereket. A folytatásban Cher egy fekete és átlátszó nadrágban előadta a híres Nancy Sinatra-dalt: A „Bang Bang (My Baby Shot Me Down)” című melódiát, amely a Tarantino rendezte Kill Billben is elhangzott. A fergeteges show végére hagyta az „I Found Someone” és az „If I Could Turn Back Time” című slágereket. Majd hirtelen eltűnt a színfalak mögött, mi pedig reménykedtünk, hogy még van számunkra egy slágerbombája... És mennyire, hogy volt! :-) A giga-mega dance és Grammy-díjas himnuszt – a „Believe”-t – tartogatta a koncert végére.

Érdekességek:

Cher (eredeti neve: Cherilyn Sarkisian) nemcsak a zenei világban, hanem a meleg közösségben is figyelemre méltó jelenséggé nőtte ki magát a '80-as években. 16 évesen találkozott első férjével, Sonny Bonóval, akivel pár évvel később össze is házasodtak. A sikeres Sonny & Cher duó 1971 és 1974 között működött. A '80-as évek leginkább férfitrófeáiról szólt: olyan hírességek fordultak meg ekkor Cher ágyában, mint Tom Cruise, Val Kilmer vagy Richie Sambora. Később jöttek a zenei sikerek: 1998-ban robbant be a Believe című album, amelyért 2000-ben Grammy-díjat is kapott. 2002-ben egy cameo erejéig feltűnt a népszerű Will és Grace című tévésorozatban is. 2008 és 2011 között második otthona Las Vegas lett, ahol több telt házas koncertet is adott.

Néhány díj, amit pályafutása alatt bezsebelt: Grammy-díj, Emmy-díj, Golden Globe-díj, Oscar-díj, a cannes-i filmfesztivál díja, Billboard Icon Award, People's Choice Award, World Music Award stb.
Egy biztos: a szexuális irányultságtól, a nemi identitástól, az életkortól, az állampolgárságtól vagy bármi mástól függetlenül Cher minden idők legmegosztóbb és legsokoldalúbb ikonja. Olyannyira, hogy csak tavaly mutatták be a Broadway-n a The Cher Show című musicalt, amely az énekesnő életét és zenei pályáját dolgozza fel.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)