Carmina Burana Budapesten - 20 országban már siker az előadás

Magyarország legnépszerűbb kortárs táncegyüttese, a Szegedi Kortárs Balett 2001-ben vitte színpadra a Carl Orff lélegzetelállító zenéjére életre hívott legendás produkcióját. A darabot immár 17 éve játszák töretlen sikerrel. A Carmina Burana az elmúlt évek során több mint 20 országban megfordult és több mint 300 előadás van a táncosok háta mögött. November 30-án ez a kultuszdarab Újpestre, az UP Színháztermébe is eljut.

A Carmina Burana eredetileg egy XIII. századi versgyűjtemény: vándordiákok és névtelen szerzetesek szövegeinek csokorba rendezett gyűjteménye. Carl Orff pedig ezeket a szemelvényeket komponálta kantátává. A táncelőadás narratívájának kialakítása során a világi versek szövegéből merítkeztek, azok gazdag szimbólum- és gondolatvilágát szabadon kezelve, de ezekhez kapcsolódva alakult ki a darab története. Juronics Tamás célja az volt, hogy olyan törzsközösségi szinten lévő társadalmat mutasson be, ahol önmagukról és a világ mibenlétéről tanulnak az emberek. Játékosan fogják fel az Istennel való kapcsolatot és a saját fejlődésük lehetőségeit is, de a testiség is nagy hangsúlyt kap. Sok a műben a szakrális téma, ugyanakkor a szerelmi szál is nagyon erős.

„Olyan egyetemes üzenetet képes megfogalmazni a darab a színpadon, ami kortalan. A különböző érzelmek, élet és halál körforgása mind velejárói az emberi sorsnak. Ezek az érzelmi hullámok azok, amik sikeressé teszik. A darab friss, sosem öregszik, noha 17 éves, lassan felnőttkorú lesz. Bármilyen kultúrkörben működik, Mexikótól kezdve Izraelen keresztül bármerre jártunk eddig, kitörő lelkesedéssel fogadtak bennünket. Az emberi érzelmek a táncban remekül ábrázolhatóak. Az előadásunk pedig tele van érzésekkel, szenvedéllyel. A másik kulcs hasonlóan fontos: a zene, Car Orff műve méltán populáris, sokan szeretik. Ez a kettő találkozik. A zene ereje, dinamikája, ritmikája és a történetek érzelmessége vezethet katartikus élmény felé, ezért játszhatjuk a darabot ilyen régóta sikerrel” – árulta el Juronics Tamás.

A koreográfus azt is elárulta, várja már az újpesti előadást, hiszen hasonló helyen, mint az UP Újpesti Rendezvénytér sosem voltak még. Hozzátette, jó ötletnek tartja a terek egyben kezelését, a kulturális tér és a gasztropiac összekapcsolását. Mint elmondta, úgy gondolja, a gyakorlatban serkentő ereje lehet, ha a bevásárlás során gyakran látogatott helyeken kulturális ingerek érik az embereket.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)