Bory – vár, különleges emlékmű a szerelemnek!

Székesheférváron egymást követik a történelmi látnivalók, viszont az Aranybulla hegyet elhagyva - főleg, ha autóval érkezünk - egy igazán nem mindenapi építményt csodálhatunk meg. A hatalmas Bory-vár az Öreghegyen a Mária-völgyben található. A műremeket Bory Jenő a saját kezével építette mindenféle külső segítség nélkül. A csaknem 41 évig épült 30 méter magas vár 30 szobával és 7 toronnyal rendelkezik, sokan a magyar Taj Mahal-nak is nevezik!

Építészeti remekmű spontán tervezéssel

A vár legendás története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvette azt az egyholdnyi helyet, ahol eleinte csak egy kis présház állt acélból. Itt töltötte a nyári időszakot családjával. Ezt követte a háború kitérője, mely az itthoni építkezés megkezdésére ösztönözte. Bory Jenő saját műalkotásának tekintette a várát, nem annyira épületnek, mint inkább szobornak. Háza összefoglaló tervek nélkül, évről-évre fejlődött, terjeszkedett. A látszólag öncélú díszítményekkel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet pazar példája. A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található. A falakat elborítják a festmények. A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. Érdekesség, hogy nem a tervezőasztalon születtek meg az épületek, hanem a helyszínen alakultak ki az alapeszme költői részletei. Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a tót pallér, a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923-tól 1959-ig, haláláig építette, bővítette, díszítette, gazdagította ezt a csodás alkotást.
A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

A helyiek eleinte tartózkodóan viselkedtek az építkezés kapcsán, viszont mikor 1934-ben megnyílt az épület már örültek, hogy elkészült. Aztán hatalmas siker lett a vár, olyannyira, hogy az ide látogatókat Bory fogadta és kalauzolta körbe a hatalmas építményben, miközben a múltról is mesélt.

A Bory-vár – amely ma magánmúzeum, tehát a család tulajdonában van – annak idején még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mint teljesen egyedül épített remekmű. A váron belül a következő épületrészeket is megtekinthetjük:

művészgaléria
rózsakert
kápolna
képtár
műterem.

A várba betérve – főleg az iskoláknak és családoknak – kalandtúrán is részt vehetünk (a feladatok megtalálhatók, illetve letölthetők a honlapról): nyomozás, keresgélős – számolgatós és totó várja a versenyezni vágyókat.

Bővebb információ és nyitvatartási idő: http://bory-var.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)