Aki a verseket szereti…

„Rossz ember nem lehet”, folytathatnánk a kicsit átformált klasszikus mondást. A versek olyan egyetemes erővel rendelkező alkotások, amelyeknek az erejét nem tudjuk megfogalmazni, de érezzük, hogy legalább annyira feltöltenek, mint egy Szabó Péter vagy egy Pál Feri előadás. Fórián Andrea istenes verseket tartalmazó verskötete: A Te Igéd nekem címmel nemrég jelent meg. Az eltelt egy évben számos könyvbemutató alkalmával vitte el a versek szeretetét, a hit fontosságát különböző felekezetű emberekhez.

Mindezt egy olyan kulturális műsor keretében, ahol helyet kapnak a szavalt versek mellett, a megzenésített versek, mindezeket pedig keretbe foglalja a Thurzó Sándor József nemzetközi brácsaművész-professzor hangszeres játéka, olyan művekkel, mint Robert Schumann Álmodozás vagy Charles Gounod Ave Maria.

Van kereslet napjainkban az istenes versekre?
Ha szétnézünk, látjuk, hogy rengeteg az útkereső ember, aki végig próbálja az összes spirituális ágazatot, mert „valamit” keres. Keresi azt az állapotot, amiben megtalálja a lelki békéjét, ami hozzásegíti a kiegyensúlyozott élethez. Szó esik ebben a vonatkozásban a tudatos életmódtól, a keleti bölcsességekig, az új utakat kitaláló, önjelölt motivációs trénereken át a neoprotestáns vagy új karizmatikus csoportokig. A tényeket viszont nem tagadhatjuk le, a történelmi egyházak padsoraiból folyamatosan állnak fel az emberek, hogy mások táborát erősítsék. Ami annak ellenére sajnálatos, hogy a hitbéli belső meggyőződésnek és az egyháznak vagy vallásnak nem sok köze van egymáshoz, viszont teljes mértékben sem szabad elvonatkoztatni a hitéleti közösségtől.
Itt viszont ki kell mondanunk, hogy a történelmi egyházaknak is óriási felelőssége van, és nem sírdogálni kell azon, hogy kevés ember látogatja a miséket és istentiszteleteket, hanem tenni ellene. Ebben pedig partner a kultúra, az irodalom, a komolyzene és minden olyan léleksimító és felemelő tevékenység, ami maradásra bír.

Fórián Andrea, A Te Igéd nekem c. verskötetében található verseivel egyáltalán nem szokványos, formabontó módon világít rá arra, hogy az Istenhit ott van bennünk, csak meg kell találni, fel kell szítani, ahogyan a test képes saját öngyógyító folyamatait beindítani, ugyanígy működik a „hiszek” folyamatának és lélekgyógyító erejének beindítása is.

Útkeresőként vagy aktív töltekezőként nagyon is szükséged van ezekre a szavakra! Használd szeretettel!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)