80’s Disco buli világ-és hazai sztárokkal a Budapest Parkban

Szeptember 17-én a Budapest Park csak erre az egyetlen estére egy óriási 80-as szabadtéri retro diszkóvá alakul. Élőben felcsendülnek a 80-as évek legnagyobb slágerei és eljönnek a korszak népszerű világsztárjai (Sabrina, Boney M. ft Liz Mitchell, Alphaville, hazánkban először a Dschinghis Khan) egy látványos show-ba csomagolva profi táncosokkal és izgalmas show-elemekkel. A hazai blokkot Szűcs Judit és Soltész Rezső képviseli a majd 4 órás retro hangulatot pedig DJ Andre szettjei fokozzák.

A Dschinghis Khan először Magyarországon

Csak kevesen tudják, de a népszerű eurodisco együttes 1979-ben alakult Németországban, az egykori NSZK területén. Nagyon hamar befutottak Európában, hiszen ebben a műfajban előtte szinte csak angol nyelven íródtak számok. Érdekesség, hogy a magyar, de már évtizedek óta külföldön élő Mándoki László is ennek az együttesnek volt a tagja. Szeptember 17-én először érkeznek Magyarországra, hogy az 80’s DISCO keretein belül megünnepeljék fennállásuk 30. évfordulóját!

A megunhatatlan retro

Gyakran összetévesztjük a retrot a 70-es vagy 80-as évek ihlette dallamokkal. Nem teljesen tévednek. A „retro” szót a történelemből vagy a múltból származó bárminek tulajdonítják – gondoljunk csak a 20-40 évvel ezelőtti stílusokra és módokra. A populáris kultúrában a régi trendek újraélesztésének ezt a véget nem érő fordulóját nosztalgiaciklusnak is nevezik.

Bruno Mars egy jó példa egy olyan művészre, aki közvetlen ihletet merít a múltból. A Mars slágerei, mint például a 2015-ös „Uptown Funk” és a 2018-as „Finesse” Cardi B rajzokkal az 1970-es, illetve az 1990-es évekből. Az előbbiben megtalálhatóak a funk-pop, a soul és a boogie elemei, valamint a minneapolisi hangzás – egy újhullámos, szintipop mikroműfaj, amelyet Prince a 70-es években alapított. Ez utóbbi a new jack swing, a hip hop soul és a funk kategóriába sorolható – mindegyik műfaj az 1990-es években vált népszerűvé.

Lana Del Rey az 1950-es és 1960-as évek Americana csillogását és melankóliáját is olyan mélyen beszippantotta zenéjébe, hogy úgy tűnik, teljesen megalkotta saját műfaját. Ezt ötvözi a 90-es évek R&B mintavételével és a szinte stilizált rappeléssel a dalaiban. 2012-es debütáló albuma, a Born to Die tele van ezzel. Az olyan kislemezek, mint a „National Anthem”, erős, hip-hop basszusvonalat tartalmaznak, míg az olyan slágerek, mint a „Summertime Sadness”, barokk pop és trip hop elemei ellenére szintetizátorokkal és az 1980-as évek ihlette house ritmusokkal vannak tele.

Sajnos a mai modern zenék és dalok már futószalagon jönnek és nincs bennük semmi egyedi, gyorsan elfelejtsük őket. A lényeg, hogy a 70-es, 80- as években igazi slágerek születtek és öröm visszagondolni rájuk, emlékezzünk tehát egy jó buli keretében szeptember 17-én a Budapest Parkban!

Jegyinfó: https://totaljegy.hu/esemeny/80s-disco-retro-festival/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)