Van élet a pandémia után – Jakupcsek Gabriella tanácsai

Magyar cím: 
Alul semmi?
Írta: 
Jakupcsek Gabriella

A koronavírus-járvány mindenkit kibillentett a normál rutinból. Hogyan tudunk tekinteni ezekre a változásokra: akadályként fogjuk fel vagy talán egy új esélyként? Ennek járt utána negyedik könyvében Jakupcsek Gabrilella, a közkedvelt televíziós műsorvezető, aki a bezártság ellenére folyamatosan dolgozott, talk show-jában tudósított mindenről, ami a korlátozások tekintetében a leginkább érdekelte a nézőket.

Hogyan került a középpontba az „alul semmi”? Akik otthon dolgoznak, azok felül tökéletesen öltöznek, így egy online interjú vagy beszámoló esetén a másik fél nem látja, hogy alul mit viselnek. Valljuk be, hogy sokan jártunk már így. A könyv szerzője ezt nem tagadja. Természetesen kitér arra is, hogy az egyszer hétköznapi futárok milyen jól vizsgáztak hősiességből a pandémia alatt. Akárcsak az egészségügyi dolgozók, ők minden tekintetben hősiesen helyt álltak a krízis időszakában. Mindezek mellett bebizonyosodott, hogy van értelme a kultúra létezésének: soha ennyi könyvet nem olvastunk, vagy böngésztük a világhálót az online vásárlási dömpingről nem beszélve.

A szerző indulatos és tanulságos sztorikat oszt meg olvasójával a saját és mások életéből, gondolataival további eszmefuttatásra ösztönöz. Mindezeket kultúrtörténeti érdekességekkel egészíti ki, hiszen a járványok évszázadok óta a társadalmakhoz tartoznak.

Merre tovább? – kérdezi Jakupcsek Gabriella. Mindannyian súlyos veszteségeket szenvedtünk, ugyanakkor ezt a nehéz időszakot értelmezhetjük úgy is, mint ami továbblendít a fejlődés útján. Hozzásegít ahhoz, hogy megtanuljunk jobban bánni drága életidőnkkel, megszabaduljunk felesleges terheinktől, és csak azt tartsuk meg, aminek van értelme. Azt tanácsolja, hogy nézzünk szembe bátran a problémákkal, vonjuk le a megfelelő tanulságot, és próbáljuk elfogadni a megváltozott helyzetet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)