A repülés kulisszatitkai a pilóta szemszögéből

Magyar cím: 
Üdv a fedélzeten! - Tények és tévhitek a repülésről
Írta: 
Patrick Smith

A repülést emberek milliói tartják zavaró, kényelmetlen vagy akár lenyűgöző élménynek. Patrick Smith, a sokat látott pilóta - 14 évesen kezdett repülőórákat venni - azonban segít szétválasztani a tényeket a mítoszoktól, és mindent elárul, amit csak tudni szeretnénk a légi közlekedésről. A közel 400 oldal tartogat izgalmakat még így a földön maradva is! Mindezek mellett a repülés alapjait is érthetően elmagyarázza a szerző, és bepillantást nyerhetünk az utasszállítás és a légitársaságok izgalmas világába.

Az izgalmas kötet hét fejezetben mutatja be a légiközlekedés csodálatos világát, többek között elég információt olvashatunk a repülőgépekről, majd szó esik a turbulenciáról, amely jelenség nem kedvelt az utasok között. Patrick Smith kitér még a felszállás és a landolás közötti történésékre is. Megtudhatjuk továbbá, hogy milyen az élet a repülő fedélzetén, főleg ha valakinek a repülés a munkája, ugyanez igaz a néha sok bosszúságot okozó utasokra. Természetesen a légi balesetek is szóba kerülnek.

A könyv utolsó fejezete, a "légitársaságok, amiket szeretünk utálni", magáért beszél. Egy tanácsadói csoport szerint csak hat légitársaság - Asiana Airlines (Dél - Korea), Cathay Pacific (Hong Kong), Hainan Airlines (Kína), Malaysia Airlines, Quatar Airways és Singapore Airlines - kapott kiváló pontszámot. Megtudhatjuk a továbbiakban, hogy a KLM társaságot 1919-ben, míg a Finnair pedig 1923 óta szolgálja ki az utasokat. Azért az érződik, hogy a szerző legtöbbször hazabeszél, vagyis főleg az USA járatait rangsorolja.

Nem utolsó sorban Patrick Smith, többek közt a következő kérdésekre igyekszik választ adni, szórakoztató, helyenként mélyen személyes tanulságokkal: Mitől repül egy repülőgép? Mik a torlódások, késések és zavarok okai napjaink repülőterein? Mekkora veszélyt jelentenek a légörvények? Mi igaz és mi legenda a pilóták képzéséről, viselt szokásairól vagy a repülőgép irányításáról? Mi a helyzet a terrorizmussal és a biztonsággal?

Tény, hogy évről-évre egyre többen szállunk fel valamelyik légitársaság repülőjére és élvezik a gyors utazást, vagy épp panaszkodnak a személyzettől. Nem vagyunk egyformák ilyen tekintetben sem.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)