Olvasmányos kézikönyv vezet be a számítógépes grafika színes világába

Magyar cím: 
Számítógépes grafika mindenkinek

Mai vizualitásközpontú világunkban elengedhetetlen – sok helyen pedig egyenesen elvárás –, hogy legalább alapszinten kiigazodjunk a számítógépes grafika, illetve a különféle képkezelő és rajzolóprogramok világában. Kóródi Mihály profi módon összeállított könyve biztos kézzel vezeti be a laikus olvasót a számítógépes grafika sokszínű világába.

A könyv egyaránt szolgál elméleti ismeretekkel és ad gyakorlati feladatokat olvasójának, aki így nemcsak átlátja majd, de készségszinten el is sajátíthatja a könyvben foglalt sokrétű tudást. A logikus felépítés segíti az eligazodást a számítógépes grafika összetett világában. A könyv elején a Grafikai alapismeretekkel köthet közelebbi ismeretséget az olvasó, ezen belül a számítógépes grafika alapfogalmaival, a rasztergrafikával és a vektorgrafikával. Az itt bemutatott alapismeretek nagy segítséget nyújtanak a legkülönfélébb számítógépes grafikák, szín- és képformátumok megértéséhez, így az itt kapott információk birtokában már a grafikai területen kezdő olvasó is bátran belevághat a gyakorlati tapasztalatok megszerzésébe.

Ezeket a gyakorlati ismereteket korszerű képrendszerező és szerkesztő, ugyanakkor bárki számára elérhető szoftvereken keresztül lehet legkönnyebben megszerezni. Ezért a harmadik nagyobb fejezet a Képek rendszerezése, szerkesztése és megosztása témakörébe enged alapos betekintést: közelebbről megismerkedhetünk az IrfanView-val és a Windows Fotótárral, valamint számos egyéb képnézegetővel, majd a weben található fotók világába is betekintést nyerhetünk a Facebook-fotók, a Google Fotók és a felhőszolgáltatások izgalmas témakörein keresztül. Ezt követően a könyv részletesen megismerteti az olvasót a két méltán népszerű szabad szoftver, a GIMP és az Inkscape világával; az e két programmal megvalósítható leggyakoribb grafikai fortélyok ismertetése a könyv egyik legfőbb célja. A programok kezelésének elsajátítása során olyan lehetőségekkel is megismerkedhetünk, mint például a kijelölések és rétegek használata, fotók retusálása, képek manipulálása, és számos egyéb grafikai trükk (fejcsere, vagy üveges hatású gomb készítése, stb.). Az utolsó három nagy fejezet olyan izgalmas témákba vezeti be az olvasót, mint a grafikai tervezés, a digitális rajztáblák, valamint a nyílt forrású grafikai programok használata. A könyvet végül a részletes irodalomjegyzék teszi teljessé, és igazán hasznos, napjainkban pedig szinte elengedhetetlen tudást kínáló olvasmánnyá.

A könyvet, mint ahogy a címe is mutatja, mindenkinek ajánljuk, annak is, aki csak a nyaralási képeit akarja, kissé retusálni, kiegyenesíteni, színvilágát korrigálni, de azoknak is, akik profi módon szeretnének megismerkedni akár az átlátszóságot és rétegeket is kezelni képes grafikai programok használatával. Az alapok elsajátítása segítségére lesz az olvasónak abban, hogy a későbbiekben az itt tárgyalt grafikai programokat akár még a könyvben bemutatottakon túlmenően is képes legyen magabiztosan használni, de további programok megismeréséhez is bátorítást kap ebből az olvasmányos, gyakorlatias tudást kínáló kézikönyvből.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)