Nélkülözhetetlen olvasmány a LEGO-ról

Jens Andersen könyve rendhagyó kultúrtörténet a nemzedékek állandóan változó játék- és gyermekszemléletéről, illetve a különböző korszakok játékhoz és gyermekekhez fűződő kapcsolatáról. Kulturális és üzleti jegyzet egy dán családról, akik kilencven éve védik a gyermekek játékhoz való jogát – és akik úgy gondolják, hogy a felnőtteknek szintén időt kell szánniuk gyermeki énjükre. Átfogó ismeretek a LEGO-ról, 464 oldalon át.

Többoldalnyi elbeszélése során Andersen, dán újságíró feltárja azt a tényt, amely meglepheti a LEGO rajongóit (a cég gyakorlatát követi a név nagybetűs írása terén, de a szokásos védjegy jele nélkül): Az öntött műanyagtéglák ötletét egy brittől kölcsönözték. „Egy maroknyi ilyen darabbal – ahogyan Andersen rekonstruálja az alapító, Ole Kirk Christiansen aha pillanatát – minden gyerek képes lenne lemásolni a valós építőket és a saját kőművesévé válhatna.” Ez a haszonelvű megjegyzés nem meglepő, tekintve, hogy Christiansen egy nyereséges építőipari céget vezetett, amely részben túlélte a nagy gazdasági világválságot, például létrákat, etetőszékeket, és igen, olyan játékokat épített, amelyek a gyerekeket felnőtt szerepekbe helyezték. Christiansen gondosan átgondolt ideológiájában mindkét irányba haladt: a gyerekek felnőttként játszhatnak, de a felnőtteknek vissza kell szerezniük a gyermekkor játékszellemét. Andersen ezt a figyelmet a gyermekek fejlődésére egy átfogó kulturális mozgalommal kapcsolja össze. „Az 1940-es években és az 1950-es évek elején számos mérföldkőnek számító gyerekkönyv született Skandináviában” – írja. „A világirodalomban először merték felnőtt írók a gyerekeket és a gyermeki karaktereket a gyermekkönyvek első személyű narrátoraivá tenni, természetes hangon megszólaltatva a gyerekeket.” Christiansen tovább építette a játékok birodalmát, amely számos irányba terjeszkedett utódai gondozásában – a cég teljes egészében családi tulajdonban van –, és végül egy másik kincshez vezetett: a LEGOLAND-hoz, a hőn szeretett dán vidámparkhoz. Nem minden LEGO-kísérlet valósult meg, azt viszont elmondhatjuk, hogy életünk részévé váltak az építőkockák.

Maga a sztori 1915-ben, Dániában kezdődik, amikor a fiatal nyugat-jyllandi mesterember, Ole Kirk Christiansen fülébe jut, hogy a parányi Billundban eladó egy asztalosműhely. Mindezek mellett a történet olykor egészen drámai utakon átkelve egészen napjainkig vezet, amikor is a LEGO márka már az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb és legismertebb az egész világon. Mindeközben megismerhetjük, hogy a mélyen hívő, ám szenvedélyes, állandóan álmodozó asztalos miért vállalkozott arra, hogy fajátékokat készítsen, valamint, hogy honnan ered a különleges név.

A könyv hiánypótló olvasmány minden LEGO-rajongó számára. Ha nem tud semmit a cég és az alapítócsalád történetéről, akkor ez a tökéletes kiindulópont. Ha mégis ismeri az alaptörténetet, akkor fontos tudni, hogy ez viszont tele van olyan új információkkal, melyeket még biztosan nem hallott. Egy biztos: ezt az élvezetes kötetet nagyon nehéz letenni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)