Miss Mandarin varázslatos élete

Magyar cím: 
Én, Miss Mandarin
Írta: 
dr. Tölgyesi Zoltán

Miss Mandarin 65 éves és igen varázslatos élete volt eddig. Az ismert transzvesztita művész, a budapesti meleg szórakozóhelyek egyik legismertebb és legkedveltebb előadója. A Stúdió Színház és a Karinthy Színház több darabjában is fellépett. A Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilm és a könyv egyik szereplője. Aki nem tudná Mandarin és dr. Tölgyesi Zoltán ugyanaz a személy. Életrajzi kötetében egy nem mindennapi életet ismerhetünk meg: volt dráma, öröm, keserűség, siker és csillogás.

A szerző transzvesztita előadóművész, színész. Eredeti képzettsége szerint jogász. Ügyvédi irodája mellett Budapest belvárosában divat butikot üzemeltetett, ahol ő maga is tervezett egyedi női ruhákat. Olyan hírességek fordultak meg butikjában mint Medveczky Ilona,Tallós Andrea, Jakupcsek Gabriella, Dávid Ibolya, Karda Beáta vagy Béres Alexandra.

Könyve egy visszatekintés és ahogy olvassuk egy varázslatos és pörgős korszak emlékei elevenednek meg, sok keserűséggel és sok vidámsággal. Zoltán mindig is színész szeretett volna lenni de mégis inkább a meleg éjszakai élet meghatározó ikonja lett Miss Mandarin "szerepében". Amely nem volt hátrány, sőt! - ez volt az úgynevezett belépő az igazi színház világába: előbb Bozsik Yvette kereste meg, hogy dolgozzanak együtt majd jött a Karinthy színházas Őrült nők ketrece darab és munka. Utóbbi igen skeres volt - mert Zoltán bevitte a Miss Mandarin karaktert illetve kis csapatát Csodálatos Mandarinok néven az előadásba. A jól ismert vígjáték így új és szórakoztatóbb élményt nyújtott a közönségnek. Mindezek mellett a már nem létező Merlin színházban hoztak össze egy különleges zenés talk show-t, ahol a Mandarinok mellett egy-egy ismert személyiség mesélt életéről és kapcsolódott be a zenés blokkokba. Kulka János, Csákányi Eszter vagy éppen Németh Kristóf nevét említhetjük meg.

Miss Mandarin viszont még jóval a Karinthys időszak előtt lett népszerű és sikeres: Bécsben választották meg a legjobb transzvesztita előadónak.

Természetesen egy életrajzi könyvben a szerző életéről, pontosabban magánéletéről is szót kell ejteni: olvashatunk barátságokról, szerelemekről, tragédiákról illetve megtudhatjuk azt is, hogy valójában nincs olyan, hogy meleg közösség. Mert az irigység erősebb sajnos az összetartásnál....
Zoltán színházszeretete az évek múlásával sem szűnt meg így lett kritikus, szerkesztő a különböző - már nem létező - meleg magazinoknál...ahol vleményét illetve színházi beszámolóit ismerhette meg olvasója. Mostani könyvének "függelék" részében egy párat el is olvashatunk.

Ennek a könyvnek már korábban meg kellett volna születnie, ettől függetlenül egy izgalmas és tanulságos életet ismerhetünk meg, függetlenül a nemi beállítottságunktól.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)