Minden, amit az LBMTQ-világról tudni szeretnénk!

Magyar cím: 
A szivárvány árnyéka
Írta: 
L. Murányi László

Az emberek általában „melegnek” vagy „homoszexuálisnak” nevezik magukat, amikor úgy találják, hogy érzelmileg és szexuálisan kizárólag a saját nemükhöz vonzódnak. A meleg nő „leszbikusnak” mondja magát. Azok, akik szexuálisan vonzódnak két vagy több nemhez, gyakran „bi”/„biszexuális” vagy „pán”/„panszexuális” néven írják le magukat. Ebben a kicsit későn érkező riportkönyvben (manapság az online térben minden megtalálható) több korábban tabutémát is boncolgat a szerző, csaknem 400 oldalon.

„A homoszexuális embereknek joguk van ahhoz, hogy családban létezzenek. Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Senkit nem lenne szabad kirekeszteni vagy boldogtalanná tenni emiatt.” - Ferenc pápa -

A kötet egy a szexuális és nemi kisebbségek – melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek – többségünk számára még ismeretlen, rejtélyesnek gondolt világában tett különös utazás gyűjteménye. A riportkönyv szerzője teljesen laikusan vetette bele magát a témába, úgy, hogy semmit sem tudott azokról az emberekről, akikkel aztán útja során találkozott. Éppen ezért ezzel a könyvvel meg szeretné mutatni, az LMBTQ távolinak látszó, ismeretlen, de végtelenül emberi világát.

Az olvasó részt vehet a melegek sétáján a Nemzeti Sírkertben, meghallgathatja Kórász Krisztián pszichiátert és Csányi Vilmos etológust a szexuális identitások kialakulásáról, betekinthet a keresztény melegek közösségének életébe, és megismerheti Mészáros György egyetemi docens, hajdani szalézi szerzetes történetét. Mindezek mellett, a szerző megszólaltatta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselőit is arról, mit gondolnak az LMBTQ-világról. Itt jegyezzük meg, hogy a riportok készítése közben L. Murányi László egyszer sem ítélkezik, csak végzi a dolgát, a véleménynyilvánítás joga az olvasóé!

Az utolsó fejezetben megszólalnak a melegségüket nyíltan vállaló hírességek többek között Tölgyesi Zoltán „Miss Mandarin”, Oláh Ibolya, Nádasdy Ádám, Gallusz Nikolett és Czeizel Gábor mondja el saját élettörténetét.

Azok, akik csak mostanában bújnának elő, ők már a világhálón tájékozódnak és nem valószínű, hogy ezt a kiadványt fogják rejtegetni a szülők elől, ettől függetlenül szükség van az ilyen riportkötetekre, hogy egyre jobban megismerjük, leginkább saját magunkat és leszámoljunk a berögzült sztereotípiákkal.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)