Legendás hazai slágerek története

Szállj fel magasra, Apám hitte, Bábu vagy, Homok a szélben, Közeli helyeken, Jég dupla whiskyvel, Nélküled - mind szeretjük a legnagyobb magyar slágereket, azonban keletkezésüket, a mögöttük lévő személyes sztorikat, vicces epizódokat vagy akár tragédiákat már annál kevésbé. Ez a kötet azoknak szól, akik szeretnének kicsit többet megismerni kedvenc slágerekről, illetve azok eredetéről. Az interjúkban a dalszerzők, énekesek és alkotók mesélnek leplezetlenül az adott dal születéséről, és így kirajzolódik a magyar könnyűzene elmúlt hatvan éve is, visszatérő szereplőkkel, ismert és ismeretlen hősökkel. A beszélgetéseket továbbá rövid zenei elemzések is kiegészítik.

„Amikor a papa már nagyon betegen kórházban volt, sokszor az járt a fejemben, vajon hogyan fogom elénekelni az Apám hittét, ha ő már nem lesz. Ha éppen akkor hagy itt minket, amikor játszunk. De végül nem is az Apám hitte verte ki nálam a biztosítékot, hanem a Volt egy tánc. Mert ez is róla szól, pontosabban róluk, a szüleimről. A papa tényleg börtönben volt, és a mama tényleg az ablakban állva évekig azt várta, hogy hazajöjjön.” - mesélte Zorán az Apám hitte keletkezéséről.

„Ahogy énekelgettem, előugrott a próbálkozásokból, hogy: Magyarország. Azonnal éreztem, hogy fontos lehet ez a dal. Jókor talált szíven, ha úgy tetszik. El is kezdtem rögtön írni rá egy dalszöveget. Ahogy írtam, egyre jobban belemélyedtem abba az érzésbe, hogy szeretnék egy olyan dalt megalkotni, ami mindenkié. Ami ebben a saját gyűlöletében és irigységében fuldokló országban valahogy mégis egy közös dal tudna lenni.” - nyilatkozta Geszti Péter, akinek dalát Oláh Ibolya ismertette meg az országgal.

A Hogyan születtek? kötelező kiadvány mindazoknak, akiket nem csak a legfrissebb popslágerek érdekelnek, hanem azok háttértörténete is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)