A kutya a boldogság hírnöke?

Magyar cím: 
Az új kutyád - Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz
Írta: 
Esterházy Miklós, Kovács Dóra

Az olvasó, illetve kutyabarát, 144 oldalon egy olyan könyvet kap, amely mellőzi a sablonos leírásokat, helyette inkább gyakorlati útmutatóval vagy tippekkel látnak el minket a szerzők. Kovács Dóra és Esterházy Miklós ideiglenes befogadókként kerültek a kutyamentés világába. Az évek során rengeteg kutyán segítettek és nemcsak a modern, városi „kutyázásban” adnak hasznos tanácsokat, hanem az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében is.

Remélhetőleg már töltöttünk néhány időt a leendő kutyussal, mivel a legtöbb menhely arra kéri az örökbefogadókat, hogy többször látogassuk meg őket, mielőtt a kutya hozzánk kerülne. Célszerű egyszer sétára vinni a kis barátunkat, hogy lássunk miként viselkedik a közelünkben. Ha haza vittük adódhat olyan szituáció, hogy a jövevény megijed, napokig nem eszik, illetve a félelemtől szorong. Ilyenkor folyamatosan szoktassuk az új helyéhez és legyünk vele nagyon barátságosak, hiszen a helyzet mindkettőnk számára még teljesen szokatlan.

Más kutyákkal jó ötlet lehet, ha az első találkozásra a szabadban kerül sor, ideális esetben vigyük őket egy olyan sétára, ahol több hely van az állat számára (pl.: kutyafuttató, kutyás park), hogy biztonságban érezhessék magukat. Engedjük meg, hogy a kutyák bemutatkozzanak, de nagyon figyeljünk rájuk, ha közbe kellene lépni. A bizalom kiépítésében további előny lehet a rendszeres ápolás és kezelés. Legyünk türelmesek, és hagyjuk, hogy a kutya megszokja, hogy megérintjük testének minden részét, beleértve a fülét, a lábát, a farkát, a fejét és az orrát. A menhelyről származó kutyusnál ez nagyon hosszú folyamat lehet, ahogy a szerzők mondják, maximálisan megéri az erőfeszítés!

A könyvből még kiderül - néhány történettel (pl.: Vilma és Maurice) illusztrálva -, hogy mennyire fontos a napi rutin, függetlenül attól, hogy tenyésztőtől (szaporítót kerüljük el!) vagy menhelyről származik a négylábú kedvenc. A következetesség biztosításával segíthetünk abban, hogy megértse, mit jelent új élete, és nyugodt családtaggá váljon. Próbáljuk minden nap ugyanabban az időben sétálni a kutyával, és tartsuk be rendszeresen az étkezést is. Ha lehet, akkor ne változtassuk meg a fekhelyét, mert oda szeret visszamenni, amit már megismert vagy megszokott. Az „egészségügyi kisokos” fejezet nagyon hasznos minden jelenlegi és új gazdi számára.

A tudatos kutyatartás felé haladó út akadályokkal teli ugyan, ugyanakkor a cél elérése csak rajtunk múlik. Mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanács kalauzolja majd az olvasót, hogy fizikailag és lelkileg egyaránt felkészülhetünk, az új kutyánk érkezésére. A kötet írói, akik Fehérvárcsurgón élnek három kutyával és egy mentett cicával, véletlenül kerültek bele ebbe a környezetbe és úgy gondolják, hogy érdemes megosztani az általuk szerzett tapasztalatokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)