Kulturális kalandozás a Föld körül

Magyar cím: 
500 inspiráló túra a Föld körül
Írta: 
Kath Stathers

A nem mindennapi kiadvány, amely tulajdonképpen egy 500 túrát tartalmazó útikönyv, az irodalom, a képzőművészet és a zene jegyében kalauzolja el az olvasót az ismert helyszínekre. Felfedezni helyeket, megismerni a történeteket – ezek az élet valódi örömei. A szerző, (illetve a 13 szerző) végig járta az országokon és városokon átívelő útvonalakat. A 390 oldalas kötet lexikonként is jól használható. Kalandra és olvasásra fel!

A kirándulás lehet örömforrás és kényszer is. Merítsünk ihletet azokon az ösvényeken, amelyek több száz művészet, zenészt és írót érintettek a világ minden tájáról. Minden sétához egy ismert művész, zenész vagy író társul: a doveri fehér sziklák, amelyeket Matthew Arnold látott, Új-Mexikó tájai Georgia O'Keeffe szemével, Bécs utcái, amelyeket egykor Beethoven taposott, vagy Dublin, Írország Oscar Wild-dal és sok más. Minden séta tartalmazza a táj leírását, hasznos tippeket az útvonal navigálásához, és betekintést nyújt abba, hogyan inspirálta a művészt.

Párizsban megfejthetjük a Da Vinci -kód rejtélyét, amely a Ritz Hoteltől a Louvre -ig vezet, egy olyan útvonalon, amelyet a gyalogosok könnyedén bejárhatnak, és gyorsan meglátogathatja a Mona Lisát. Elutazhatunk a könyv lapjain továbbá a németországi Drezdába, ahol Richard Wagner zenei világát ismerhetjük meg, majd utunk Bayreuth-ba vezet, ahol Wagner operáihoz keresett megfelelő helyszínt. Természetesen ebből a válogatásból Budapest sem maradhat ki, itt Márai Sándor és Molnár Ferenc írók lesznek a vezetőink és az olvasó megismerheti a méltán híres Centrál Kávéházat.

Afrikán át egészen Durbanig és Lewis Nkosi „Párzó madarak” -ig (a szerzők kiemelten ajánlják a könyvet) majd Iránba, Oroszországba és Ázsiába. Érdemes bebarangolni az orosz elbeszélők, például Tolsztoj városát és keressük Kacusika Hokuszai festményeinek bölcsességét Japánban.

Az 500 séta valójában igen sok munkát igényelt, főleg a részletgazdag összeállítása. Ha tehetjük, keljünk útra és éljük át a különleges kulturális varázslatot, ismerjük meg művészeket, bárhol is alkottak a Földön.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)