Könyvek legjava határon innen és túl - Könyvfesztivál Budapesten

Az idei, immár 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 24 ország képviselteti magát, a három és fél nap alatt közel 850 vendég – művészek, írók, tudósok – részvételével. 145 kiállító várja a közönséget színes könyvkínálattal, valamint író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal – összesen csaknem 400 eseménnyel – 2019. április 25–28. között a Millenárison.

Idén a Budapest Nagydíj Kiss Ilona, Munkácsy-díjas grafikusművész egyik legszebb művészkönyve: Kányádi Sándor Volna még című versének exkluzív kiadása, Claire Anne Magnès francia fordításával. (Linómetszet, szitanyomat Lana papíron, 37x29x2,5 cm) Számozott, bibliofil kiadvány. A La Saison Hongroise en France program keretében készült, díjat is nyert a Kortárs Költészet és Grafika pályázaton. Méltán került a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Debreceni Református Kollégium, az Aba-Novák Galéria gyűjteményébe, számos hazai és külföldi magángyűjteménybe.

Az idei díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég alkotója, Karl Ove Knausgård, a Magvető Kiadó szerzője. A Könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész nyitja meg, melyet Frank Rossavik norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriumi tagjának köszöntője követ. A díszvendéggel Tóth Krisztina író laudációját követően Bősze Ádám beszélget, majd a világhírű író Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettesétől, Szalay-Bobrovniczky Alexandrától és az Egyesülés elnökétől, dr. Gál Katalintól veszi át a 2019-es Budapest Nagydíjat.

Ebben az évben is sor kerül az Irodalom Jelmezben versenyre, a nevező iskoláscsapatok jókedvű, szórakoztató bemutatkozására. A versenyfelhívás megtalálható a Könyvfesztivál honlapján: http://bookfestival.hu/irodalom-jelmezben.

Az olvasási szokásokkal, az olvasási készségek fejlesztésével kapcsolatos, izgalmas rendezvényekkel jelentkezik a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub. http://bookfestival.hu/k%C3%B6nyvt%C3%A1ros-klub-programja

A 8. Kis Könyves Éjen közel 30 budapesti és vidéki, független könyvesbolt szervez jobbnál jobb kulturális programokat kora estétől éjfélig április 26-án. Részletes információk: https://kiskonyves.blog.hu/

Bővebb információ és részletes program: http://www.bookfestival.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)