Hosszúlépés Budapesten – ismerjük meg jobban a városunkat!

Írta: 
Koniorczyk Borbála, Merker Dávid

Ez a könyv az otthonosságról szól, hiszen ez az egyik legfontosabb kérdés az életünkben: hol érezzük igazán otthon magunkat? A szerzők (Koniorczyk Borbála és Merker Dávid) azt a Budapestet mutatják meg, amely egyben az otthonuk. A saját városukat, amelynek történetei meghatározzák mindenki életét. A 250 oldalas fotókkal illusztrált könyv négy nagy sétán keresztül vezeti (amely útvonalakat bárki kipróbálhat) az olvasót a fővároson, hogy jobban megismerhessék a dicső múltat.

Mi az a” hosszúlépés.járunk”?

A kötet szerzői a Hosszúlépést azért hozták létre, hogy bemutassák Budapest ezernyi arcát, illatát, történelmét és titkát, hogy közösséget hozzanak létre a főváros szerelmeseiből, és igazi élménnyel gazdagítsák azokat, akik velük tartanak egy izgalmas sétára. Mindig találnak új dolgokat, miközben a régit újra felfedezik: a séták és a kutatómunka során rendre rátalálnak új részletekre és kapcsolatokra. Így egyre közelebb kerülhetünk ahhoz, ami eddig is körülvett minket, miközben akár turistaként megláthatjuk a főváros szépségeit, vagy rejtett kincseit.

Tudják hol lakott Vörösmarty Mihály, illetve azt, hogy Littmann Pepi, az ortodox zsidó férfiimitátor, a pesti orfeumok sztárja volt? Kik voltak azok a szerencselovagok, hivatásos bajkeverők, hazafiaskodó zsidók és sóletzabáló fajvédők, a megalomániások, a minden rendszerhez ügyesen simulók, a házat a lakók kényelme elé helyező Bauhaus-hívek és a stukkóleverős IKV-szakik, akik megformálták a budapesti utcákat és azok látszólag értelmetlen kiszélesedéseit, az értéktelen homlokzatok mögé dugott értékes házakat, a budai villák és a pesti kapualjak párhuzamos világait. A kötet szerzői csaknem 8 éve sétálnak hivatásból Budapesten, abban városban, amit a legjobban szeretnek.

A különleges séták során szinte hallani, miről mesélnek a házfalak, és megismerhetjük a város kevésbé ismert vagy épp elfeledett részeit. Érdemes tehát együtt átélni a régi korok hangulatát és egy nem mindennapi múltidézésben részt venni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)