Hiánypótló könyv az Egri borvidék legnépszerűbb boráról

Magyar cím: 
Az egri bikavér - egy legendás bor története
Írta: 
Szilágyi Réka, Csutorás Ferenc, Pap Péter István

Szilágyi Réka borkultúra-szakértő, Csutorás Ferenc borász és Pap Péter István történész összefogtak, hogy egy népszerű bor eredetét tárják fel a borkedvelők előtt, ugyanakkor bebizonyították, hogy az egri bikavér jelenleg is egy igen kedvelt vörösbor, amely tartalmazza egy fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező vinkó minden jellemvonását. A kötetből az olvasó sok mindent megtudhat a majd 150 éves márkáról.

A bikavér elnevezésű nedű az Egri borvidék legrégebbi és leghíresebb brandje, legalább százötven éves múlttal büszkélkedhet, történetét ilyen részletesen még nem dolgozták fel. Vajon mikor hozták létre az első ilyen bort, és milyen fajták házasításából állt? Illetve volt-e házasítási recept? Milyen szerepet játszhatott a kadarka a bor fejlődésében? Mit neveztek vinum rubrumnak, és mi volt a subrubrum? Valamint mit értettek több mint száz évvel ezelőtt bikavér néven?

A név az egri vár híres 1552 -es ostromáról származik. A legenda szerint 1000 férfi, nő és gyermek diadalmaskodott 100 000 oszmán katona felett - és a legyőzöttek kijelentették, hogy a győztesek biztosan bikavért ittak, hogy olyan erősek legyenek, aminek következtében legyőzhetik az ellenséget.

A könyv, amely három részből áll, szerzői nagyon régóta gyűjtik és figyelemmel kísérik az egri borvidékre, különösképpen a bikavérhez kapcsolódó ismereteket. Hiánypótló kötetben az egri bikavér történetét tárják nemcsak a borokat kedvelő olvasók elé az 1800-as évektől napjainkig, miközben felfedezhetjük az Egri borvidék felemelkedésében szerepet játszó szőlőfajtákat, a borászokat és a kereskedőket, a szőlőtermesztés és a borkészítés korabeli „módszereit”, a filoxéravész pusztítását és az újrakezdés nehézségeit, valamint a háttérben zajló történelmi-politikai események és a különböző üzleti döntések következményeit. Mindezt Egerszalók, Eger és Békéscsaba útvonalon.

Egy biztos a az egri vörösbor a bikavér brand útján tud érvényesülni a jövőben, és reméljük nagyon sokan fogják kedvelni határon innen és túl!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)