Hazánk és a Kárpát-medence világörökségi helyszínei lenyűgöző fotókkal!

Magyar cím: 
Illés Andrea: Magyarország világörökségei
Írta: 
Illés Andrea

Tudta, hogy hazánkban nyolc világörökségi oltalom alatt álló helyszín található? Ilyen például a fővárosban lévő budai Várnegyed, de az úgynevezett várományosi listán még sokkal több is szerepel. A Kárpát-medencében pedig hét csodálatos helyszínre látogathatunk el. A 300 oldalas kötetben ezekről mindent megtudhatunk, sőt, a szép fotók még inkább arra sarkallnak minket, hogy amint lehet, keressük fel a különleges helyeket, építményeket vagy területeket.

Miért fontos megismerni a kulturális örökségeket?

A kulturális örökség az egység és összetartozás érzését kelti az emberekben, és lehetővé teszi számukra, hogy jobban megértsék a korábbi generációkat és a származásuk történetét. A kulturális örökség közös köteléket és közösséghez tartozást jelent.
Manapság mindenki tisztában van azzal, hogy a világörökségi titulus különleges védjegy, és olyan tájat, természeti jelenséget, kulturális vagy szellemi örökséget, építészeti emléket foglal magában, melyet feltétlenül meg kell tekinteni.

Ebben a könyvben megismerkedhetünk a hazai nyolc világörökségekkel, amelyek a következők: Budapest világörökségi helyszínei, Hollókő ófaluja és a táji környezet, az Aggteleki-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, Hortobágyi Nemzeti Park, pécsi ókeresztény sírkamrák, Fertő kultúrtáj és a tokaji történelmi borvidék.
A várományosi listán szerepel például a Balaton-felvidéki kultúrtáj. A kötet teljes részleteséggel beszámol ezekről a területekről is.

A fentiek mellett a hazai vonatkozású Kárpát-medencei helyszíneket is ismerteti, mindezt gazdagon illusztrálva és történetekkel kísérve. Többek között olvashatunk Erdély erődtemplomos falvairól, Segesvár történelmi központjáról, a Bártfa műemlék-rezervátumról, vagy a szlovákiai Kárpátok nem mindennapi fatemplomairól. Továbbá megismerhetünk néhány érdekességet, mint például a krisztogramot, a pásztorművészetet és a bencések történetét.

Gazdagodjunk élményekkel: ha módunkban áll, fedezzük fel hazánk csodáit, látogassunk el a világörökségi helyszínekre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)