Fegyver nélkül a harctéren: igaz történet egy igazi hősről

Magyar cím: 
A Fegyvertelen katona
Írta: 
Booton Herndon

Az életrajzi kötetben egy valódi háborús hős megrendítő, lebilincselően izgalmas igaz történetével ismerkedhetnünk meg. Desmond T. Doss, a II. világháborús szanitéc életrajza az elköteleződés, a bátorság és az önfeláldozás lenyűgöző példáját mutatja fel. Ez a könyv szolgált alapjául Mel Gibson azonos című filmjének, amely 2017-ben két Oscar-díjat nyert el.

A 77. gyalogoshadosztály katonái alaposan meglepődtek, amikor Desmond T. Doss közlegény teljesen fegyvertelenül jelent meg köztük. A halk szavú, szerény szanitéc megingathatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy az ő küldetése nem a gyilkolás, hanem a gyógyítás. Nem csodálkozhatunk azon, hogy Desmondra ezek után sanyarú sors várt a seregben: társai bántalmazták, és a kirúgatás veszélye is fenyegette. Ám mindezek a megpróbáltatások eltörpültek ahhoz képest, ami a valódi csata hevében, a harcmezőn várt rá… A híresen kegyetlen és példátlan számú áldozatot követelő Okinavai csata egyik napján az ellenség borzalmas pusztítást vitt véghez Desmond hadosztályában, aminek eredményeképp több tucatnyian feküdtek sebesülten a csatatéren. A japán lövedékek záporában elkerülhetetlennek tűnt a végük. És ekkor Desmond egyedül, egy szál fegyver nélkül sietett korábbi kínzói segítségére, elszánva magát arra, hogy megmentse az életüket...

Ez a lebilincselő és sodró lendületű könyv feltárja, miként lett Desmond Doss az első olyan katona, aki ugyan lelkiismereti okokból megtagadta a szolgálatot, mégis a létező legmagasabb amerikai katonai kitüntetésben, a Kongresszusi Becsületéremben részesült. Booton Herndon író alapos kutatómunkát követően fogott a regény megírásába: a csendes-óceáni hadszíntér eseményeit és a 77. gyalogoshadosztály történetét is részletekbe menően tárta fel, beleértve Desmond századának napi tevékenységeit. Ezen túlmenően személyesen is beszélt Desmond több egykori, sőt még georgiai szomszédjait is meginterjúvolta. Végül pedig magával Desmond Dosszal is sok időt töltött el, hogy igazán hitelesen tudja megírni a történteket. Az eredményként született könyv dermesztő hitelességgel beszéli el a csaknem hihetetlen, de valóban megtörtént eseményeket, és inspirációul szolgál olvasójának, hogy minden körülmények között bátran tartson ki meggyőződése mellett.

Kötelező olvasmány a háborús regények kedvelőinek és mindazoknak, akiket megérintenek az emberi kitartás, bátorság és nagyság történetei.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)