Elveszett városok nyomában

Magyar cím: 
Letűnt korok - Elveszett városok

Az elveszett városok legendáját még manapság is sok rejtély övezi. Ki tudja, milyen okból, egy nép, egy kultúra, egy civilizáció létezett egy darabig, azután egyszer és mindenkorra semmivé lett. A nagyszerű fotókkal illusztrált kiadvány azt próbálja meg kideríteni, hogy miért néptelenedtek el egyes települések, és hogyan leltek rájuk újra évekkel vagy több évszázaddal később. A történelmi tények mellett egy különleges időutazás részesei is lehetünk, a 144 oldalas kötet segítségével.

Az olvasó megismerheti többek között - Trója, Babilon, Pompeji, Petra, Angkor és Machu Picchu mítoszát. Érdemes megismerni azokat a körülményeket, amelyek a városok hanyatlásához vagy elhagyásához vezettek: az okok között szerepelhet háború, természeti katasztrófák, éghajlatváltozás és fontos kereskedelmi partnerek elvesztése, hogy csak néhányat említsünk. A metropoliszok története ennek ellenére nem ért véget a pusztulásukkal, újbóli felfedezésük sokszor legalább olyan kalandos és különleges. Látványos fotók, illusztrációk, valamint a főbb romvárosok részletes térképe segítségével különleges utazásra indulhatunk az ősi múltba.

Trója egy legendás város Törökország mai északnyugati részén, amelyet Homérosz, az Iliász című versében tett híressé. Iliad szerint itt zajlott a trójai háború. Trója régészeti lelőhelye több romréteget tartalmaz.

Babilon, Babilónia fővárosa, Mezopotámia ősi birodalma, az Eufrátesz folyó mellett fekvő város volt. A város Kr. E. 1180 körül anarchiává fajult, de a Kr. E. 9. század után az Asszír Birodalom másodlagos államaként ismét virágzott.

Kr. U. 79. augusztus 24-én kitört a Vezúv vulkán, amely hamuval és talajjal borította be a közeli Pompeji települést, majd furcsamód „konzerválta” a várost eredeti állapotában ettől a sorsdöntő naptól. Az üvegeket és asztalokat, a festményeket és az emberek a katasztrófa következtében hamuvá váltak. Pompejit a Herculaneummal együtt, akik tudták, időben elhagyták, és végül elfelejtették nevüket és létezésüket. A 18. század ásatásainak eredményeként fedezték fel újra. Az elveszett városok rendkívül részletes betekintést nyújtottak a kétezer évvel ezelőtt élők életébe.

Petra, a mesés „rózsavörös város, a nabateus királyság ősi fővárosa volt. Hatalmas, egyedülálló metropolisz, amelyet a Jordánia déli részén fekvő Wadi Musa Canyon oldalába véstek évszázadokkal ezelőtt a nabateusok, akik fontos csomópontokká tették azokat a selyem és fűszer útvonalakat, amelyek Kínát, Indiát és Dél-Arábiát Egyiptommal, Görögországgal és Rómával kötötték össze. A keresztes háborúk után Petra feledésbe merült, míg Johann Ludwig Burckhardt svájci utazó 1812-ben újra felfedezte az elveszett várost. Steven Spielberg és George Lucas itt forgatta az „Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag” c. filmjét.

Angkor Kambodzsa hatalmas templomi városa, amely a Khmer Birodalom több fővárosának csodálatos maradványait mutatja be. Ide tartozik a híres Angkor Wat-templom, a világ legnagyobb és egyedülálló vallási emlékműve, valamint a Bayon-templom (Angkor Thomnál) hatalmas kőarcok sokaságával. Hosszú története során Angkor számos változáson ment keresztül a vallásban, többször áttérve a hinduizmusról a buddhizmusra. Az angkoriai periódus végét általában 1431-ben állapítják meg, amikor a betolakodók Angkort kifosztották, igaz a civilizáció már hanyatlóban volt.

A világ egyik leghíresebb elveszett városát, Machu Picchut Hiram hawaii történész fedezte fel 1911-ben, miután évszázadokig rejtve feküdt az Urubamba-völgyben. Az „inkák elveszett városa” alulról láthatatlan és teljesen önálló, mezőgazdasági teraszokkal körülvéve, valamint természetes forrásokkal öntözve. Annak ellenére, hogy Peruban ismert, a külvilág számára nagyrészt idegen volt, egészen 1911-ig.

A fentiek mellett olvashatunk még Memphisz, Mükéné, Otrar, Xanadu, Ninive vagy Antiókhia egykori településekről is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)