Egy lehetetlen küldetés a második világháborúban!

Magyar cím: 
GREYHOUND - Egy lehetetlen küldetés
Írta: 
C. S. Forester

A szerző regénye alapján készült második világborús filmdráma forgatókönyvét és egyben az apple TV-n futó mozi főszerepet játszó Tom Hanks írta. Krause fregattkapítány 48 órán át vív elkeseredett macska-egér harcot a Greyhound hívójelű romboló parancsnokaként az U-bootokkal, küzd a kimerültséggel, az éhséggel és a szomjúsággal, hogy megvédje az ötvenmillió dollárt érő rakományt és a háromezer emberi életet.

Krause a regény és a film főszereplője, és szinte pontosan ugyanazokat a dolgokat teszi mindkét területen, legalábbis amikor rombolójának parancsol: Ugyanazokat a parancsokat adja, ugyanolyan aggodalmak vannak a legénységgel és a konvoj többi hajójával kapcsolatban , ugyanazokkal a tengeralattjárókkal küzd, ugyanazon az óceánon halad át. Ugyanakkor a filmben, ahol Hanks alakítja, háttérsztorija megváltozott, ami más megvilágításba helyezi a történetet. Ezzel azonban nincs baj, hiszen egy regényben sokkal több felület van kibontani a szálakat.

Az eredeti regényben a németek nem kapnak prózai részeket, és a regény csak két német tengerészt emel ki az egész találkozás során: Krause a rádión keresztül hallja, hogy egy másik hajó elfogott egy túlélőt, akinek a fegyverből sikerült az utolsó lövést kilőnie.

A filmben ezt kisebb cselekményre cserélték, mivel Krause-t az egész csata alatt egy U-boat rádiókezelő (Thomas Kretschmann) leplezi le, aki folyamatosan belevág a hangcsatornájába, hogy ilyeneket mondjon: „A szürke farkas nagyon nagyon éhes!" és úgy üvölt, mint egy farkas, amíg Krause frekvenciát nem vált. Ez ugyan nem lényeges elem, de Tom Hanks és producerei meglátták a lehetőséget, hogy egy "farkasüvöltést" beletegyenek a moziba.

A könyv jelentősége, hogy egy olyan emberről szól, aki szándékosan, sok év alatt rendkívülivé vált, és évtizedes katonai kiképzést helyezett a protestáns önfegyelem és öngyűlölet alapjaira. A film és a könyv abban pontos, hogy az ellenség - jelen esetben a nácik - a tenger fenekén maradjanak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)