Egy különleges történet zene nélkül

Magyar cím: 
Kedves Evan Hansen
Írta: 
Val Emmich, Steven, Levenson, Benj Pasek

Bár a honi mozikat sajnos elkerülte a Kedves Evan Hansen Broadway-siker, szerencsére az azonos című regény hozzánk is megérkezett! A sztori könyv formájában is magával ragadó, viszont hiányzik a Benj Pasek–Justin Paul szerzőpáros (Aladdin, A legnagyobb showman) zenéje. A két és fél órás musicalt 320 oldalban kapjuk vissza. Evan egyszerre mesél egy megdöbbentő történetet és rábeszél, hogy átérezzük az értékeinket. Hagyjuk csak, hogy elrabolja a szívünket!

Evan Hansen aggódó és barátságtalan középiskolás, akinek élete megváltozik, amikor egy osztálytársa, akit alig ismert, Connor Murphy öngyilkos lesz. Connor szülei, Larry és Cynthia Murphy azt gondolják, hogy Evan és Connor jó barátok voltak. Azért csak feltételezés ez, mert Evan terapeutája azt javasolta a fiúnak, hogy írjon magának leveleket, ezzel építse az önbizalmát. Connor szülei megtalálják a zsebében az egyik levelet, miután megölte magát, és úgy gondolják, hogy ez egy öngyilkosságra késztető levél, amelyet Evannek címeztek.

Evan, mivel nem akarta megbántani a szülőket, nem cáfolja a barátságról szóló feltételezést, végül egyenesen hazudik, és azt mondja, hogy ő és Connor a legjobb barátok voltak. Evan hazugsága és a következmények is egyre súlyosabbak lesznek. Az iskola többi kitaszítottja részt vesz a The Connor projektben, hogy életben tartsa emlékét. A közösségi médiának és az internetnek köszönhetően Connor öngyilkosságának és Evan barátságának híre hamarosan elterjed. „Naponta kapok e-maileket és üzeneteket az emberektől a világ minden tájáról – írja Evan –, és elmondja, hogyan befolyásolta az életüket ez a dolog, amit felépítettünk…”

A könyv többnyire Evan szemszögéből meséli el a nem mindennapi „barátságot”, de vannak időszakos első személyű szövegrészek a halott Connortól – köztük mindenekelőtt a legfontosabb kinyilatkoztatás, hogy Connor meleg volt.

A Kedves Evan Hansen: A regény érdekes lehet azoknak a fiatal felnőtt olvasóknak, akik nem hallottak még a musicalről, illetve a filmről. Egy könnyed hazugság komplikált tényekhez irányít ebben az érzelmes drámában, ahol megjelenik a gyász, a hitelesség és a hovatartozás nehéz kérdése.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)