Clint Eastwood (majdnem hivatalos) életrajza

Írta: 
Marc Eliot

A színész-rendező a filmvilág egyik élő legendája, aki az amerikai filmtörténetben maradandót alkotott. Ezzel együtt a Marc Eliot által írt kötet őszinte ugyan, de nem hivatalos életrajz. Látszik, hogy a szerző korrekt kutatómunkát végzett, viszont semmi rendkívülit nem írt, amit a filmrajongók már ne tudnának. Eastwood életművét bemutatja, kiemelve a legfontosabb filmjeit, mégis olyan érzésünk van, mintha egy 410 oldalas filmmagazint lapozgatnánk.

A könyv átfogó képet ad a hollywoodi legenda legismertebb filmjeiről: Egy maréknyi dollárért, Piszkos Harry, Nincs bocsánat, A szív hídjai, Államérdek, Űrcowboyok, Titokzatos folyó, Millió dolláros bébi, Gran Torino.
Marc Eliot nem írt részletes elemzéseket a filmekről vagy a színészi teljesítményről, helyette inkább Eastwood sokszor karrierista, törekvő és komor fordulatokban bővelkedő életére összpontosít. A leírtak alapján a filmlegenda önző, másokon átgázoló és uralkodó személyiségként jellemezhető. Pedig nem így van: ez csak a felszín, és hogy mi rejlik ezalatt, azt csak Eastwood tudja. Ilyenkor sajnáljuk, hogy nem tőle származik az életrajz. Nem tudni, miért van ez így, elképzelhető, hogy a szerző direkt nem kereste fel a sztárt, vagy maga Eastwood nem kívánt nyilatkozni.

Eastwood rendezői karrierje, beleértve az Oscar-díjas filmeket (Nincs bocsánat – 1992, Millió dolláros bébi – 2004) azért megmutatják, hogy a kamera másik oldalán szintén maradandót alkotott. Az életrajz szerzője itt szintén a tényekre támaszkodik, és nem formál véleményt. Másrészt a szerző világosan és tömören összefoglalja Eastwood politikai és filmes karrierjét, beleértve produceri cége, a Malpaso Productions történetét is.

Eltekintve a ténytől, hogy nem Eastwood beszélgetett a szerzővel, ez a kötet mégis több információt oszt meg olvasójával a színész-rendező magánéletéről és munkásságáról, mint a korábbi leírások. A filmrajongók pedig örömmel idézik fel Clint Eastwood páratlan élettörténetét, amely az 1960-as évektől kezdve mind a mai napig tart. Kevés sztárról mondható el, hogy még 91 évesen is dolgozik a kamera mindkét oldalán!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)