Bármi megtörténhet? Tudja meg a választ Adam Brown legújabb, leleplező erejű regényéből

Magyar cím: 
Adam Brown: A kód
Megjelenési év: 
2014

Adam Brown regénye azokat a legégetőbb kérdéseket gyűjti csokorba, amelyeket a ma embere nap mint nap kényszerül feltenni magának. A könyv kíméletlen képet fest a világot uraló bankoligarchia ténykedéseiről, a totális megfigyelésről, a tudatmanipulálásról, és találóan mutatja be a televízió agymosásának hatására birkaként viselkedő tömegeket. Mindezt szimpatikus módon a didaktikusság elkerülésével teszi: ahelyett, hogy saját igazáról győzködné az embereket, az általa feltárt félelmetes világképet egy izgalmas és fordulatos fiktív kalandregény keretei közt tárja az olvasók elé.

John Bremer programozó, az egyik nagy játékfejlesztő cégnél dolgozik. Munkája során az Underworld nevű valóságszimulációs játékhoz kell részkódokat készítenie. Amikor egy bankár arra kéri, hogy írjon a kódba olyan részeket, amelyekkel saját számlájukra juttathatnak pénzt, kényszerhelyzetében igent mond a kérésre. Ám a szituáció durvulni kezd, a bankár egyre telhetetlenebbnek bizonyul… Mindeközben a cégnél a korrupció legkülönfélébb formáira derül fény, a vezetőség pedig érthetetlen módon szemet huny az újabb és újabb felháborító ügyek felett. Idővel John rájön, hogy odafenn sokkal nagyobb disznóság készülődik, mint azt valaha gondolni merte volna. A programozó komoly veszélybe kerül…

Izgalmas, néhol humoros, de romantikus szálat sem nélkülöző kalandregény a világ nagy kérdéseiről, az emberi sorsokról és jellemvonásokról, figyelemre méltó karakterrajzokkal. A sorok közt megbújó mondanivaló kíméletlen, ugyanakkor a fordulatos sztorit olvasva a gondolkodás mellett izgalmas kalandokban, nagy felismerésekben, humorban és még némi romantikában is lehet részünk. A szerző mindvégig zavarba ejtően feszegeti képzelet és valóság határait, a következtetések levonását és a kérdések megválaszolását azonban meghagyja az olvasónak. A Brown által felvetett egyik legfontosabb kérdés talán a következő: vajon az ember csak a regény világában képes a szeretet erejével megküzdeni a manipulációk hadával, vajon csak e fiktív térben maradhat meg – ha saját erejéből, és hatalmas harcok árán is – érző és gondolkodó lénynek?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)