Az élet értelme

Magyar cím: 
Éjféli égbolt
Írta: 
Lily Brooks-Dalton

Mennyit ér egy élet munkája? – egy mindig a csillagokat bámuló férfi és a csillagok közt utazó nő nagyon különböző, de tagadhatatlanul összekapcsolódó élményein keresztül. Különleges regény , egy posztapokaliptikus történet, amely jóval az utolsó oldala után is sokáig megmarad az emlékezetünkben. George Clooney úgy gondolta érdemes megfilmesíteni, a Netflix pedig lecsapott rá!

Augustine-t, a zseniális, idős asztronómust csak a csillagok érdeklik. A tudós évek óta elszigetelt kutatóállomásokon él, és az eget tanulmányozza, hogy felderítse az univerzum létrejöttét. A mostani állomásán, egy sarkvidéki kutatóbázison viszont katasztrofális eseményről kapnak hírt, és evakuálják a dolgozókat, ám Augustine makacsul megtagadja a munkája félbehagyását. Nem sokkal a többiek távozása után felfedez egy rejtélyes gyermeket, Irist, és észreveszi, hogy a rádiófrekvenciák elnémultak. Magukra maradtak. Ugyanebben az időben Sullivan éppen az Aether fedélzetén repül hazafelé a Jupitertől.
Ő és a csapata többi tagja az első olyan űrhajósok, akik ilyen mélyen merészkedtek az űrbe, és Sully már megbékélt az áldozatokkal, amelyeket ez megkövetelt tőle: a lánya hátrahagyásával és a házassága felbomlásával. Az útjuk eddig sikeres volt, de amikor a kommunikáció a földi irányítóközponttal megszűnik, Sullynak és társainak el kell gondolkozniuk azon, hogy hazatérnek-e valaha.

Miközben Augustine és Sully idegen, de gyönyörű környezetben néznek szembe bizonytalan jövőjükkel, a történetük fokozatosan összefonódik, egy megrázó végkifejlet felé tartva. A szerző regénye a legfontosabb kérdéseket teszi fel: mi éli túl a világvégét? Hogyan adjunk értelmet az életünknek?

A könyv tájleírásai lenyűgözőek, a befagyott sarkvidéktől kezdve a végtelen űrig, ugyanakkor nem egyszerű olvasmány, de mégis megragad a maga módján. A könyvben szereplők válaszokra várnak, de nyilvánvaló, hogy egyikük sem fogja könnyen megtalálni ezeket. Amikor eljön a világ vége, sokan csak akkor veszik észre, mi is az igazán fontos.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)