Árulás, intrika és gyilkosság – minden, ami a csillogás mögött van!

Magyar cím: 
A Gucci-ház
Írta: 
Sara Gay Forden

A Gucci név hallatán legtöbbünknek egy világhírű luxusmárka jut eszébe. A szerzőnek és a könyv alapján készült világsztárokkal (Lady Gaga, Al Pacino, Jeremy Irons) telepakolt filmnek köszönhetően egy nem mindennapi divatbirodalmat ismerhetünk meg, és megtudjuk azt is, hogy a Gucci-család egyáltalán nem olyan ártatlan, mint ahogy annak idején sokan hitték. Mekkora hatalma volt a divatdinasztiának? Ki ölette meg Maurizio Guccit 1995-ben? Lépjen be a színfalak mögé, és rájön, hogy nem minden arany, ami Gucci!

Maurizio Guccinak, a Gucci-cégalapító unokájának 1995-ös brutális meggyilkolása is a világ egyik legelbűvölőbb divatháza történetének részét képezi. A szerző érzékletesen írja le, ahogy Guccio Gucci az 1890-es években a londoni Savoy Hotel alacsony beosztású alkalmazottjaként megtanulta, hogy a poggyász a „jómód és ízlés” szimbólumaként funkcionál, majd pazar bőrtermékeket hozott létre, amelyek felkeltették a világ figyelmét. Forden nyomon követi, ahogy Guccio – és rokonai – a kifinomult üzleti érzék helyett a karizmájukat és intuíciójukat vetették be a kézitáska-dinasztia megalapításakor. Maurizio az 1980-as években került a vállalat élére, külső befektetők bevonásával, hogy leváltsa nagybátyját, ám végül 1993-ban kivásárolták, és egyetlen családtag sem maradt a cég felső vezetésében. A könyv időnként túl részletesen értekezik a divattörténetről, amit sokan bosszantónak találhatnak, mivel így elkalandozunk a tényektől. Ugyanakkor érdekes képet ad az egyik legnépszerűbb családról, amely hozzájárult a 20. századi divatstílus és üzlet megteremtéséhez.

Természetesen Forden a gyilkosságot, illetve annak indítékát is részletesen bemutatja, valamint az elkövetők leleplezéséről is olvashatunk. A „könnyebb egy birodalmat tönkretenni, mint felépíteni” tanulság mellett az olvasó üzleti gyorstalpalót is kap, beleszőve a szex, intrika és árulás hármasát. Így, ha egy Gucci üzlet mellett megyünk el, a könyv olvasása után óhatatlanul eszünkbe fog jutni, hogy minden dinasztiának van egy sötét oldala. A Gucciét pedig az élet írta.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)