Schell Judit: „Egy ideje már bátrabban állok az új megmérettetések elébe”

Schell Judit 7 évvel ezelőtt szerződött a Thália Színházhoz, az előző évadtól pedig a teátrum művészeti vezetőjeként is tevékenykedik. Mindeközben a mostani szezonban már a második premierjére készül, méghozzá egy ősbemutatóra, amelyben egyetlen női szereplőként lép színre a hét fős férfikoszorúban... A népszerű színésznő emellett büszkén mesélt a Télikertről, meg arról is, hogy január elején ismét egy a szívének kedves „jutalomeste” vár rá, ugyanis vendégként énekel majd egy nagyszabású jubileumi koncerten...

Közel másfél éve a munkanapjaid egy részét az irodádban töltöd. Művészeti vezetőként mi mindennel foglalkozol?
Egyrészt a klasszikus művészeti vezetői teendőkkel, mint az évadterv összeállítása, a repertoár kialakítása, a rendezők meghívása-felkérése, vagy a szereposztás egyeztetése stb., de ezeken túl a közönségszolgálati iroda, a pr- és marketing felügyelete is a feladataim közé tartozik. Elég komplex munkakörbe csöppentem, de szerencsére egy nagyszerű csapattal dolgozom együtt, kiváló szakemberek segítik a munkámat, akikkel folyamatosan egyeztetünk. Jó érzés, hogy a kreativitásomat máshol és más módon is kamatoztathatom, nem csak a színpadon. Élvezem, hogy más szemszögből, más oldaláról is megismerem a színházat.

Mi az, ami az elmúlt másfél évben már megvalósult az elképzeléseidből, terveidből?
Bővítettük a társulatot, a mostani évadtól csatlakozott hozzánk Mentes Júlia Virginia, Hevesi László és Zayzon Zsolt. Ami a műsorterv összeállítását illeti, a nagyszínpadon továbbra is a szórakoztató, minőségi bulvárdaraboké, vagyis a bohózatoké, vígjátékoké a főszerep. Illetve annyi változtatás történt, hogy ebben a szezonban már zenés vígjáték is került a repertoárba. Nagy örömömre október elején megnyílt a színház új játszóhelye, a 141 fő befogadására alkalmas Thália Télikert, ahol lehet kísérletezni, más vizekre evezni, egy kicsit más műfajokban is megmerítkezni, mélyebbre ásni, és fajsúlyosabb alkotásokat is színpadra állítani, amit különösen izgalmas kihívásként élek meg, Másrészt a színészeknek is jót tesz, hogy ha többféle műfajban megmutatkozhatnak.

Mindemellett a Télikert sokkal több szimpla játszóhelynél.
Egy modern közösségi teret szerettünk volna létrehozni, ahol a színházi produkciókon túl egyéb programokat, rendezvényeket is szervezhetünk. Például az előadásokhoz kapcsolódó beszélgetéseket, zongoraestet, könyvbemutatót... Október végén megnyílt az első tárlatunk: Peremartoni Krisztina színésznő Marokkó - Ó! című vándorkiállítása, amelyet január 26-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. December 29-én Szirtes Edina Mókus ad koncertet Vers, zene, szeretet címmel, december 7-én, valamint a két ünnep között még két alkalommal pedig a Boribon muzsikál című gyereklemez dalait énekli Mórocz Adrienn élőzenés kísérettel.

A mostani évadotok meglehetősen mozgalmasan indult. Még csak december első felét írjuk, de már a negyedik premierre készültök.
A Bernd Róza című dráma bemutatójával indítottuk a szezont. Tarnóczi Jakab rendezését a Télikertben játsszuk. Egy kiváló és rendkívül értékes előadás született, kiváló szereposztással és nagyszerű színészi alakításokkal, Nagyon szeretek Jakabbal dolgozni: mi ketten tavaly tavasszal találkoztunk először, amikor az Ódry Színpadon szerepeltem az egyik vizsgarendezésében, a Schroffenstein család-ban, és már ott is kifejezetten jól tudtunk együttműködni. A második bemutatónkat a nagyszínpadon tartottuk: az Egy csók és más semmi is egy isteni előadás lett, szép kiállítású, tele humorral, remek táncokkal, Juronics Tamás rendezésében. Az Egy csók...-kal egy időben a Télikertben tűztük műsorra a Trainsporting-ot, ami ugyebár egy kultikus mű.

Most pedig a Legszebb férfikor próbafolyamatának a finisében jártok. A bohózat egyik különlegessége, hogy te játszod az előadás női főszerepét nyolc férfikollégád társaságában. Mit szólsz ehhez a nem mindennapi helyzethez?
Kifejezetten élvezem, és szerintem a nézők is szeretni fogják, mert az mindig felüdülést jelent, amikor sok férfi után bejön egy nő a színpadra. A partnereim Csőre Gábor, Zayzon Zsolt, Nagy Viktor, Vida Péter, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Mózes András és Tamási Zoltán.

Hogy megy a közös munka az előadás rendezőjével, Valló Péterrel?
Csodálatosan! A próbafolyamat során abszolút visszajöttek-felidéződtek a „gyerekkori éveim, emlékeim”, és Péter is utalt rá, hogy ő is úgy van velem: akárhány év telt el azóta, valahogy még mindig odaköt engem a Radnóti Színházhoz. Mint ahogy én is őt, hiszen annak idején jó néhány rendezésében szerepeltem. Igaz, hogy később dolgoztunk együtt a Nemzetiben is, de a Radnótiban töltött nyolc év meghatározó volt számomra vele kapcsolatban. Nagyon szeretem a humorát, és azt is, hogy végtelenül intelligens, különös érzékenységgel vezeti a színészeket, miközben folyamatosan tanít. Ezért is örülök nagyon, azok a kollégák is hallgathatják a mondatait, akik még nem dolgoztak vele, a fiatalokról nem beszélve.

Ráadásul egy ősbemutatóról van szó.
Valóban, itthon ez idáig még nem játszották a Legszebb férfikor-t, ami azért érdekes, mert mint megtudtam, Michael Frayn-nek ez az egyik kedvenc darabja. A szereplői volt oxfordi kollégisták, akik húszéves osztálytalálkozóra jönnek össze egykori iskolájukban. A házigazda Lady Rosemary, akibe az öregdiákok egyetemistaként reménytelenül szerelmesek voltak...

„De most, a legszebb férfikorban feltámad a remény... Húsz éve várt egyéjszakás kaland az oxfordi kollégisták találkozóján. Hét férfi és egy nő – mindenki egyért, egy mindenki ellen.” Az előadás ismertetőjét olvasva igazán mulatságos produkció vár ránk.
Annál is inkább, mert ez a nem mindennapi alaphelyzet fergeteges bohózattá kerekedik, és természetesen bonyodalomból sem lesz hiány (mosolyog). Nagyszerű előadásnak ígérkezik, december 14-én tartjuk a bemutatót Thália Nagyszínpadán.

Az elmúlt két-három évben éneklés figyelemre méltó hangsúlyt kapott az életedben. Olyannyira, hogy László Boldizsárral több közös koncertet adtatok, jó pár helyen felléptetek A nő illata című műsorral.
Nagyon szeretem ezeket az alkalmakat, mert a koncerteken élő zene szól és isteni zenészek játszanak velünk. Én magam sem csak közreműködőként veszek részt az egészben, hanem mint közönség is, mert annyira szeretem hallgatni őket. A színpadon csodálatosan érzem magam, egyszerűen sodor magával a zene, Boldizsár jelenléte hatalmas biztonságot ad, no meg önbizalmat is. Ő egy hihetetlenül profi énekes, tehát minden koncert amolyan adrenalinfröccs számomra, igazi jutalomeste. Az éneklés egészen újfajta élményt ad(ott) a színpadon.

A közeljövőben mire készültök?
Boldizsár idén 50 éves lett, és ez alkalomból január 6-án az Erkel Színházban ad nagyszabású születésnapi koncertet a Budapest Jazz Orchestra kíséretében, amelyre engem is meghívott. Rálik Szilvia, Szekeres Adrienn, Nánási Helga és én leszünk a vendégei.

Pár évvel ezelőtt egy különleges táncos produkcióban, a Gellérthegyi álmok-ban láthattunk, amivel valóra vált a régóta dédelgetett álmod. Ezután következett az éneklés... Csupa új kihívás.
Engem borzasztóan izgatnak ezek a külön projektek, és egy ideje már bátrabban állok az új megmérettetések elébe, szívesebben próbálom ki magam egy új helyzetben, mint korábban.

A művészeti vezetés is egy újabb próbatétel számodra. Mi minden jöhet még?
Pillanatnyilag nem gondolkodom ezen. Most köszönöm, jól vagyok (mosolyog). A jelenlegi feladataim maximálisan kitöltik a mindennapjaimat, és igazán élvezem a munkámat. Aztán, ha majd a sors úgy hozza, örömmel veszem az újabb kihívásokat.

Fotó: Ajkai Dávid, Bodnár Zsófia

Szűcs Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)