Nemes ízek és népszerű dallamok a Borra-való együttessel

A formációt a zenélés öröme mellett a jó borok szeretete köti össze: e kettő együtt még a borongós napokat is vidámmá varázsolja. Dalszövegeik a rutinos és sodró, lendületes előadásmóddal kombinálva mindenkit meggyőznek arról, hogy a zenekar tagjai nem egyszerűen csak borkedvelő emberek, hanem érzik és értik is a bor lényegét. Almár Judittal, az ötletgazdával beszélgettünk.

Hogyan kerültél kapcsolatba először a remek magyar borral?
Az etyeki sonkamester pincéjében rendszeres összejöveteleken énekeltem s gyakran kóstoltam a Hernyák pincészet boraiból...nagyon szeretem, ahogyan a borászok kapcsolódnak a borhoz. Kedvelem a bort és a népdalokat, így hamar megszületett az ötlet...a bordalok különlegesek számomra, mert az életörömről és a borról szólnak, abszolút életigenléssel.

Az együttes egy szüreten alakult, előtte is voltak ilyen irányú zenei terveid?
A magyar népdalok mindig közel álltak a szívemhez, szeretem a hagyományainkat. Szeretem a bordalokat is, része a magyar kultúrának, öröm felfedezni ezeket a dalokat.

Hogy találtad meg a zenésztársakat?
Egymás után...:-) azonnal tetszett nekik az ötlet és tapasztalt zenészek, jó emberek, így nagy élmény együtt lenni és zenélni.

A bordal egy különleges zene, hogyan lehetne meghatározni a stílust?
A bordal ősi lírai műfaj, amelyet a népköltészet is ismer. Eredetileg olyan dal, amelyet ivás közben énekeltek, s amely a bort, a borivást magasztalta. A stílusa kötetlen, mi a népies hangzást választottuk, de lehetne acapella is, mint például a Vivat Bacchus esetében.

A repertoárban ismert pop-dalok is szerepelnek, ez mennyire volt tudatos? A repertoáron szerepelnek, de csak ritkán nyúlunk popdalokhoz, mert alapvetően népies hangzású népdalokat használunk, illetve saját szerzeményeket

A jövőben milyen ismert dalok „bordal” verzióját tervezitek előadni? Folyamatosan vannak fellépéseink, boros rendezvényeken és borfesztiválokon. A Carmina Buránából ismert Míg kocsmában jól időzünk dal eléggé közkedvelt. Illetve az Érik a szőlő népdalnak is van boros variánsa.

A folyamatos fellépések mellett nem gondoltatok hangzó anyag ( CD) megjelentetésében?
A CD elsősorban ma már reklám,mi nem ebbe az irányba indultunk ez még a jövő zenéje.

A közeljövőben merre találkozhatunk veletek?
A húsvéti Budavári Sokadalom három napon át tartó hagyományőrző fesztiválján is ott leszünk, húsvét hétfőn a Budai Várban. Aztán szinte minden hónapban a legfontosabb fesztiválokon megtalálnak minket.

hivatalos site: www.borra-valo.hu

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)