„Nálam ez az egész az örömzenélésről szól” – beszélgetés Für Anikóval

Habár nem szándékosan, de Für Anikó azért igencsak megvárakoztatta a tisztelőit a nemrég megjelent harmadik lemezével. Az örömteli esemény kapcsán a Magyar hangja vagyok című album dalainak születéséről, a zenélés varázsáról és nem utolsósorban a december 20-i lemezbemutató koncertről beszélgettünk a népszerű színésznővel.

Amikor egyeztettük a beszélgetésünk időpontját, jókedvűen újságoltad, hogy ismét hangoskönyvet készítesz. Milyen „alapanyagból”?
Kaptam két újabb felkérést a Kossuth-Mojzer Kiadótól: az egyik egy válogatás Galgóczi Dóra novelláiból, a másik Nyulász Péter Helka című meseregénye. Mindkettőnek nagyon örültem, többek között azért is, mert a Helka 2011-ben elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat. Elragadó történet, amely csodálatosan ötvözi a mesei motívumokat és a mitológiai elemeket. Kalandokkal teli, rendkívül fantáziadús, és nagyon eredeti: az biztos, hogy izgalmas munka lesz mindkettő.

Ha már az örömteli eseményeknél tartunk, novemberben megjelent a várva várt harmadik lemezed, Magyar hangja vagyok címmel. Az előző, a Kitalált világ 2010-ben került a boltokba. Miért vártál nyolc évet a mostani albummal?
Az első két lemezem zseniális alkotópárosával, Hrutka Róbert zeneszerzővel és Bereményi Gézával, aki a dalszövegek írója, már az előző korong megjelenése után egy-két évvel egyetértettünk abban, hogy jöjjön a következő. 2014-re terveztük a harmadikat, de aztán az élet úgy hozta, hogy mind a hárman folyamatosan rengeteget dolgoztunk, úgyhogy egyéb elfoglaltságaink és munkáink miatt sehogy nem akart összeállni az új album.

A legutóbbi találkozásunkkor annyit már elárultál a készülő lemezről, hogy a zenei szálait illetően ez is Hrutka Róberthez kapcsolódik, de a dalszövegeit Fekete György jegyzi. Hogyhogy?
Robinak volt egy csodálatos zenekara Jamie Winchesterrel: ők ketten igazán nagyszerű dalokat alkottak együtt, viszont Jamie nem énekelt magyarul. Gyurinak, a férjemnek (Fekete György – a szerk.) nagyon megtetszettek ezek a szerzemények, olyannyira, hogy úgy gondolta, magyarul is meg kellene szólalniuk, tehát nekiállt dalszövegeket írni. Hozzáteszem, Gyuri nem újonc a pályán, hiszen több mint tíz éven át írt szövegeket Gerendás Péternek, és ő jegyzi például a Madách Színházban bemutatott Aranyborjú és Dögkeselyű című rockoperák dalszövegeit, ez utóbbi zenéjét is.

Ezek után adta magát, hogy te énekeld ezeket a remek számokat?
Gyuri ötlete volt, hogy - ha már van egy „énekesmadár” a családban - akkor az is adna egy pluszt a daloknak, ha én szólaltatnám meg őket. Mivel én is nagyon szeretem ezt a zenét, nem sokáig kérettem magam, és így a férjem az első perctől kezdve nekem írta, rám szabta a szövegeket.

Az album címe igazán találó, merthogy többféleképpen értelmezhető-megközelíthető.
Nekünk is azért tetszik, mert valószínűleg mindenkinek más jut róla eszébe. Számunkra elsősorban azt jelenti, hogy először adjuk elő a hazai közönségnek magyarul ezeket a dalokat. Ugyanakkor sokan, akik esetleg ritkábban járnak színházba, többnyire a hangomról azonosítanak be, és hála Istennek, sok nagyszerű hollywoodi kolléganőnek – Sandra Bullocknak, Cameron Diaznak, Uma Thurmannek, olykor Marion Cottilard-nak , Charlize Therone-nak és Cate Blanchettnek – vagyok a magyar hangja, szóval a munkám egyik szeretett ágát, a szinkronizálást is össze lehet kapcsolni a címmel.

Ez a lemez sokkal rockosabb hangzású, mint az előzőek.
Valóban így van, és nagyon örülök, hogy most ezt az oldalamat is megmutathatom. A dalok többségét Hrutka Róbert jegyzi, de az albumon felcsendül három Jamie Winchester-, és egy Borlai Gergő-szerzemény is. Az úgynevezett ”lerághatatlan csontok” (pl. férfi-nő kapcsolat) mellett olyan közéleti, mindnyájunkat foglalkoztató problémákról is énekelek, mint például az álhírek, az életünket teljesen behálózó internetes világ, vagy az ökológiai katasztrófa.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap(ott) az életedben az éneklés, és láthatón élvezed a különleges zenei kalandozásokat, ami azért is figyelemre méltó, mert főállásban színésznő vagy.
Azért azt hadd tegyem hozzá: azt, hogy én egyáltalán éneklésre merem nyitni a számat, Bagó Gizellának köszönhetem, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma már egyetem – a szerk.) első éve óta az énekmesterem, és akinek a szakmai tudása és az embersége nagy ajándék minden tanítványa számára. Nagyszerű tanár és becses barát.

Az ünnepek előtt néhány nappal még vár rád egy fontos fellépés.
Az első lemezbemutató koncertet december 20-án tartjuk az Örkény Színházban, ahol azért felcsendül néhány az előző albumok slágereiből, az pedig külön öröm számomra, hogy három csodás kollégám, Mácsai Pál, Nagy Zsolt és Epres Attila is dalra fakadnak, emelve ezzel az est fényét. A következő két lemezbemutató január 17-én és február 21-én lesz ugyanott, és ezeken a koncerteken további meglepetésvendégek is szerepelnek majd.

Jól érzem, hogy talán a szokásosnál is izgatottabban készülsz erre az alkalomra?
Valóban nagyon várom az első találkozást a közönséggel. Kb. két hónapja ezzel kelek és ezzel fekszem, és borzasztó kíváncsi vagyok, hogy a nagyérdemű miként fogadja majd ennek a számomra oly fontos albumnak a dalait. Nekem minden egyes koncert igazi élmény, különleges zenei kalandozás, ami hosszú időre feltölt. Nálam ez az egész az örömzenélésről szól, a lemezek pedig a hab a tortán…

Szűcs Anikó
Fotók:Nagy Gergő

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)