Különleges Kern András koncert-est

A Magyar Dal Napján, szeptember 9-én 20 órától a Vígszínházban Kern András énekel. De a különleges alkalomra készülő Pesten születtem című koncert-est később is műsoron marad majd a színházban.

Rengetegen ismerik a dalaidat, a lemezeidet, de azért ez az este mégis egyedi lesz… Már csak azért is, mert egyáltalán nem koncertezem rendszeresen. Sőt, ha jobban belegondolok, most adok először a szó klasszikus értelmében vett koncertet. Olyat, hogy teljesen egyedül állok a színpadon – illetve legfeljebb néhány partnerrel, zenésszel – na, ilyet még nem csináltam. A stúdió védettebb közeg, és én mindig úgy éreztem, természetesebben, lazábban mozgok egy ilyen emberléptékűbb, befoghatóbb térben. Ahol javíthatsz is, ha kell. Most mégis kipróbálom ezt az új közeget – azért is, hogy megérezzem az ízét, a hangulatát, és hogy megtanuljam a csínját.

Azt mondod: tanulod a csínját. Pedig az éneklést nem most kezdted…
Még 1980-ban kaptam egy lehetőséget a lemezgyártól, hogy felvennének velem egy lemezt. Én meg azt mondtam erre, jó, de mi lenne, ha megpróbálkoznék egy saját anyaggal, mégpedig pop-rock stílusban. Na, erre néztek egyet, mert ez abszolút újdonság volt akkoriban. Ugyanis addig a színész-lemezek inkább amolyan sanzonos, franciás, esetleg operettes számokat tartalmaztak. Ez a „színész plusz pop-rock” felállás teljesen hiányzott, úgyhogy talán mondhatom, hogy ezt a stílust én találtam ki a ’80-as években. És elég szép sikere lett.

Kitől jött az ötlet, hogy nagy közönség előtt adj koncertet?
Fesztbaum Béla kollégámmal mindig sokat beszélgettünk zenéről, dalokról, sőt, dolgoztunk is együtt lemezen. Szeretem, ahogy a zenéről gondolkodik, meg azt is, ahogy csinálja. És egyszer csak előállt az ötlettel: mi lenne, ha a Magyar Dal Napján a Vígszínházban ezúttal Kern-dalok hangoznának el. A vígszínházi Magyar Dal Napjának mindig van valamilyen tematikája; tavaly például régi vígszínházi zenés előadások, operettek, musicalek slágereire épült az előadás.

És most Kern lesz ez a téma…
Inkább mondjuk úgy: életérzések, hangulatok, életképek, korjelentések lesznek a témák. Ezek a dalok kis hozzászólások a világhoz; össze- és kikacsintások emberekkel és emberekről. Ezt pedig ez a 3-5 perces műfaj – amit régen tánczenének hívtak – nagyon jól tudja.

És persze vallomások Budapestről, Budapesthez…
Én ezt a várost érzem, és azt hiszem, egy kicsit tudom is. Rengeteg felé jártam a világban, de még mindig Budapestről tudok a leghitelesebben és talán a legszínesebben is beszélni. Az én Budapest-viszonyom elég összetett: mindig van benne valami értelmiségi, valami töprengő-nosztalgikus, de mindig ott van benne a vagány vagabundság is.

Kik lesznek a kollégáid, vendégeid a koncerten?
Heilig Gábor barátom zenekara kísér, sőt éneklek is egy dalt Gabival az utolsó lemezünkről. És itt lesz velem Hegyi Barbara, Börcsök Enikő, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Zorán és Fesztbaum Béla is. Elég jó kis csapat, azt hiszem.

Deres Péter

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 szavazat)