Herczeg Tamás: "Színes és sokoldalú az idei Szabadtéri Játékok!"

A kialakult helyzet ellenére Szegeden fesztivál-hangulat uralkodik, a Szabadtéri Játékok mellett nincs más rendezvény és a színházszerető közönség nagyon várta már az idei évadot. Herczeg Tamás igazgató szerint a nemrég bemutatott Akárki c. darab pedig jó választás volt. A Szabadtéri igazgatója majd 20 éve van közeli kapcsolatban a fesztivállal. Beszélgettünk 2021-ről és szóba került a szabadidő is, amire Herczeg Tamás igen különleges választ adott.

Sokáig úgy tűnt, hogy előadás nélkül maradnak a nézők idén a Dóm téren, majd mégis sikerült egy igazán különleges darabot színre vinni. Mitől annyira meghatározó az AKÁRKI a Szabadtéri életében?
Közel 20 éve vagyok munkakapcsolatban a Szabadtéri Játékokkal. Ha meg kellene
nevezni, hogy melyik a legfontosabb előadásunk, akkor most egyértelműen azt
tudnám mondani, hogy az AKÁRKI. Témáját tekintve elképesztően pontosan reagál
a művészet erejével mindennapi életünkre. A vírus közepette az emberi létezésről, az elmúlásról beszél, amiből próbálunk kilábalni, és amiből időnként vissza- visszarángatnak minket a mindennapok. Ez a produkció volt a Szabadtéri elmúlt éveinek a legigazabb és legfontosabb előadása. Különlegesen érzékeny művészek alkották ezt az előadást, talán még soha nem tapasztaltam ilyen szeretetet és őszinteséget egy alkotóközösségen belül. Olyan helyzetben kellett létezésünkért megküzdeni, amikor profán okokból maradt volna el a Játékok, amikor a semmiből kellett létrehoznunk a színházat- hasonlóan, ahogy majd’ 90 évvel ezelőtt az elődeink tették. A legegyszerűbb dolgokat kellett elővennünk: egy ácsolt színpadot, pár reflektort és székeket a macskakőre. Díszletünk a templom volt, a színészek a szöveg erejével, őszinteségükkel, eszköztelenségükkel kellett, hogy megteremtsék a Szabadtérire jellemző varázslatos atmoszférát. A játszók az előadás energiáit a Dóm teret körülvevő metafizikai térből: a könyvtárból, a templomból, az egyetemből, és a közönség energiáiból meríthették az égbolt alatt. Mámorosan boldog vagyok, hogy valami olyan dologhoz lehetett közünk Harangozó Gyula, művészeti igazgató úrral, ami a megszokott Szabadtéri üzemmódban nem tud megtörténni.

Nem a Szabadtéritől megszokott nagyszabású produkcióról van tehát szó, hiszen mindenféle showtól, csillogástól mentes. Miért ezt a darabot választottátok mégis?
A színházcsinálás, az a kreativitás művészete is. Egy színházi ember számára nincs megoldhatatlan feladat. A vírushelyzet miatt radikálisan csökkentették támogatásunkat, csak cégünk vegetálására maradt pénz, művészeti projektekre nem. Ilyenkor azonban a művészetcsinálás iránti hitünk visz előre, a fanatizmusunk és a meggyőződésünk, hogy emberi létezés kultúra nélkül nem elképzelhető. Aztán amikor támogatásra talál az eltökéltség, hogy nem telhet el év Szegedi Szabadtéri nélkül, akkor kipattan a gondolat, hogy ilyen nehéz körülmények között melyik mű lehet a legigazabb és legfontosabb. Így jött az AKÁRKI, ami egyben tisztelgés is az előképünk előtt, hiszen a salzburgi játékokon minden évben- idén éppen 100 éve- ezt a darabot játsszák.

Miért pont Hegedűs D. Géza lett a főszereplő?
Hegedűs D. Gézával a Szegedi Szabadtéri Játékoknak fontos kapcsolata van hiszen rendezőként és színészként számos produkcióban működtünk együtt. Korosztályának meghatározó és kiemelkedő kvalitású művésze, így nem volt kérdés amikor egyeztettünk a darab rendezőjével, Bodolay Gézával, hogy az ő személyét mindketten fontosnak gondoljuk erre a szerepre. Zsótér Sándor partnereként egymás színművészetét egészen különösen egészítik ki.

Milyen fogadtatása volt az ingyenes darabnak?
Kollégáimmal nagyon izgatottak voltunk, hogy milyen reakciókat vált ki az előadás. Hihetetlen sok munkát fektettünk bele, a rendező Bodolay Gézával Magyarország két Kossuth-díjas művészét, Zsótér Sándort és Hegedűs D. Gézát kértük fel a főszerepekre, valamint Gidró Katalin, Sorbán Csaba, Balog József, Sebők Maya, Farkas Andrea, Kosztolányi József és Farkas László Róbert is színpadra lépett. Az allegorikus figurákat megszemélyesítő, különleges jelmezek Benedek Mari munkáját dicsérik. Várakozásainkon felül teljesített az AKÁRKI, a nézőinktől rengeteg szeretetet, elismerést kaptunk, melyek nagyon sok energiát adtak nekünk a továbbiakhoz. Arról talán nem lehet szó, hogy a jövőben így kell a Szegedi Szabadtéri Játékokat lebonyolítani, hiszen nem ezt várja tőlünk a közönség, de ezt a tudásunkat, élményünket, amit ez a produkció hozott bele kell szőni a működésünkbe, tovább kell vinnünk, az egészen biztos.

Mennyire van szokásos szabadtéri fesztivál-hangulat Szegeden?
Az Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásai a megszokott mederben zajlanak. Rendkívül színes a műsorkínálat, hiszen operabemutató, komédia, vígjáték és a családi mesebalett is várja ott a közönséget, igazi fesztivál- és Szabadtéri hangulattal. A Dóm téren most egész más, mint az elmúlt években, hiszen itt most a korábban meghirdetett nagyszabású produkciók helyett összesen nyolc ingyenes estével várjuk a közönséget. Előttünk van itt még a szimfonikus zenekari koncert- nyilván ennek a léptéke most nem az, amit megszokhattak a nézők. Nem a show-szerűség, hanem inkább intim őszinteség jellemzi az idei évadot. Amit érzékelünk, hogy a közönség- akár az újszegedi, akár a Dóm téri helyszínre - nagy boldogsággal jön, hiszen hónapokig el voltak egymástól zárva. Mindenkinek nagy öröm az újbóli színházi élmény. A szegedi nyári események most kizárólag a Szegedi Szabadtéri Játékokon zajlanak, nincsen semmi más közösségi élmény-lehetőség. Ezt a közönség is honorálja, ami nagyon fontos számunkra lelkileg, mert ilyen nehéz helyzetben, különösen rossz anyagi körülmények között is tudunk nekik Szabadtéri-élményt adni.

Az elmaradt előadásokon túl milyen újdonságokkal várjátok a nézőket 2021-ben?
A 2021-es évad műsorát az idén elmaradt produkciók határozzák meg, hiszen nagyon előre kell, hogy tervezzünk, ezek a darabok már le voltak kötve. Az olimpia mintájára most a 2021-es évre átmentek az előadások. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad produkciói azonban újdonságok lesznek. Ezeket még nem tudhatja közönség, de hamarosan be fogjuk jelenteni az itteni műsort, valamint egy pici meglepetéssel, újdonsággal készülünk a Dóm térre is. Kis türelmet kérünk még, kora ősszel meg fogjuk hirdetni szokásaikhoz híven a Szegedi Szabadtéri Játékok teljes 2021-es műsorát, és ezzel párhuzamosan a jegyértékesítés is elindul.

Hogyan kapcsolódik ki a fesztiváligazgató nyáron?

Fesztiváligazgatóként az ember nem a tengerparti nyaralásokra gondol nyáron, hiszen ez a mi fő időszakunk, egész évben ezért dolgozunk. Azt kell mondjam: egy csodálatos élmény az, hogy az ember kitalál az asztal mellett valamit, - művészeti igazgató kollégájával- elkezdi tervezni a díszletek kiállításától az elkészítéséig, gyártásáig, a közbeszerzésekig a művészek felkéréséig, aztán egyszer csak megelevenedik mindaz, ami egy évvel vagy évekkel előbb még csak művészeti szándék volt. Ez az alkotóknak, szervezőknek és a közönségnek egyaránt a katarzis időpontja, számomra pedig a legnagyobb kikapcsolódás az, mikor esténként felragyognak a fények a csillagok alatt a Szegedi Szabadtérin.

Fotók: Szegedi Szabadtéri Játékok, Dusha Béla

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)