"Elsősorban színházi színésznek érzem magam" – beszélgetés Hűvösvölgyi Ildikóval

A színésznő számos színházi szerepet tudhat a háta mögött. Beszélgetésünk apropója az októberi Józsefvárosi West Side Story, azaz a Bubamara c. musical. Az új bemutató mellett azonban a múltról is kérdeztük Ildikót.

Színházi pályája elég széles és sokrétű, hogyan került a Turay Ida Színházhoz?
Hűséges típus vagyok.2002-ben keresett meg Darvasi Ilona igazgató és meghívott az általa alapított Turay Ida Színház társulatába.Azóta járom velük az országot. A 12 év alatt 22 bemutatóm volt, klasszikusok / Miller, Molnár F.,Móricz /, vígjátékok- Semmi szex, Maga lesz a férjem stb és zenés darabok is /Sybill,La Mancha/, nagyon sok helyen megfordult kis csapatunk.Mindenhol szeretettel fogadtak minket, örültek, hogy ismert, jó színészeket láthatnak, színvonalas előadásokat. Az idén lesz 40 éve, hogy főiskolásként beléptem a Madách Színház kapuján és mind a mai napig játszom ott is. A nagy musicalekben arattam legnagyobb sikereimet: a Macskákban, a Doctor Herzben, a Mária evangéliumában, a Józsefben és az Apácákban, de miután a zenés műfaj "korfüggő",váltani kellett. Az ezredfordulón a versek és a prózai szerepek kezdtek izgatni. Ezért volt szerencsés találkozás, amikor Darvasi Ilona, ahogy említettem meghívott a Turay Ida Színház társulatába. A sok vándorlás után,a hűségünk jutalmaként most végre állandó budapesti játszó helyünk lesz a Józsefvárosban, a Kálvária téri, gyönyörű Turay Ida Színház. Itt mutatjuk be október 18-án a Bubamarát, melyet színházunk "házi szerzője" Topolcsányi Laura írt. Nagyon szeretem az Ő darabjait, ez már a negyedik, amiben játszom. Laura jó színésznő és remekül ír, és kifejezetten nekünk! Kökényessy Ági rendezi az előadást, vele ebben a minőségben még nem dolgoztam, kíváncsian várom.

Az októberi bemutatót a - Turay Ida Színház immár állandó helyén - Józsefvárosi West Side Story-nak is szokták emlegetni.Eléggé aktuális a mondanivalója, mit várnak az előadástól?
A téma kétségtelenül fontos:a tolerancia a másik elfogadása a lényege. Én egy kemény asszonyt játszom,aki egyedül neveli a fiát. Van egy nagyon szép dalom- Berkes Gábor írta a zenét,- amelyben kibomlik ennek a nőnek a lelke és szerethetővé válik. Izgalmas feladat....A történet egy VIII. kerületi középiskolában játszódik, itt szeret bele az értelmiségi családból származó fiam,Zalán, egy cigány lányba, aki beugrással megmenti a színjátszó szakköri bemutatót. Novemberben aztán még egy kemény anyát játszom, de ezt már a Madách Színházban, a Dögkeselyű c. Fekete György- musicalben, Harangi Mária rendezésében.

Ha éppen nem színház, akkor mi a kedvenc elfoglaltsága?
Azért én az életben nem vagyok ilyen szigorú, erről mesélhetnének a saját lányaim, de a növendékeim is, hiszen szeptembertől 2 osztályt is tanítok a Táncművészeti Főiskolán.
Bizony sok szabad időm nincs, mivel otthon is helyt kell állni. Ráadásul van egy kiskutyánk, egy 5 hónapos magyar vizsla. Azzal aztán tartani kell a lépést!!

A színház mellett az 1984-es István a király c. koncertfilmből ismerhetjük. Később a filmesek nem találták meg? Vagy nem volt elfogadható forgatókönyv?
Nekem szerencsém volt, mert fiatal színésznőként rengeteg TV-játékban és filmben szerepeltem, hogy csak néhányat említsek: Zöld dió, Csínom Palkó, Beszterce ostroma, Leányvásár, István, a király. Így a vidéki közönség mindig örült, hogy élő valóságban is láthat...
Egyébként szerettem a filmezést, de elsősorban színházi színésznek érzem magam, akinek fontos a közönséggel való együtt lélegzés.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)