Dusa Tibor: "A vígjáték áll hozzám a legközelebb"

Ebben a nehéz helyzetben egyre több saját költségvetésű film készül, szponzorok és nagyobb marketing nélkül. A Pecakúra vígjáték is teljesen önerőből készült. Hogy mennyire éri meg, arra Dusa Tibor rendező-producer részletesen kifejti, a végső vélemény meg a nézői. A debreceni székhelyű Render Media filmgyártással, illetve videoklip készítéssel foglalkozik, tehát hazai pályán mozog.

Hogyan jött az ötlet, hogy teljesen önerőből forgassanak filmet. Miért pont vígjáték?
Elég régóta foglalkozok filmezéssel. Az elmúlt tíz évben közel száz videoklipet rendeztem, de valahogy sosem éreztem egyiket sem igazán a sajátomnak. Persze én készítettem őket, de ott azért mindig meg kellett felelni mások elvárásainak is. Szerettem volna valami olyat alkotni ami csak az enyém. Ami az önerőt illet egy elsőfilmes rendezőnek nincs túl sok választása. Ismeretlenként nehéz támogatókat, szponzorokat találni. Hogy miért pont vígjáték? Talán ez az a műfaj ami a legközelebb áll hozzám.

A saját finanszírozás hátránya, hogy ismert színészeket nehéz beszervezni a produkcióba. Voltak ötletek, hogy neves színészgárda legyen vagy eleve az ismeretlen szereplőkön volt a hangsúly?
Itt fontos kiemelnem az önerőt, ami a mi esetünkben szimplán társadalmi munkát jelent. Vannak akik nagyon sok pénzt tudnak egy filmre áldozni, és mivel az a saját pénzük az is önerőnek számít. Nekünk nem volt sok pénzünk, és akkor még finoman is fogalmaztam. Mondjuk úgy, esélytelen lett volna profi színészeket beszerveznünk.

Hogyan jött a képbe Tóth Imre "Bruti"? Aki nem ismerné, mit tudhatunk róla?
Brutit stábunk egyik tagja ajánlotta. Tehetséges Stand-Up humorista aki elég nagy népszerűségnek örvend országszerte. Amikor megkerestem a filmszereppel kapcsolatban, Ő szinte azonnal igent mondott. Mint utólag kiderült jó döntés volt őt választani.

Nem gondolkodtak el azon, hogy hazai filmforgalmazónak adják a filmet?
Dehogynem! Szinte az összes forgalmazóval próbáltuk felvenni a kapcsolatot. Volt némi érdeklődés, de többségük még csak nem is reagált megkeresésünkre. Úgy gondolom ezzel nincs is semmi gond. Itt nagy jelentősége van, hogy mennyire ismerik az embert.

Milyen eredményt várnak el a filmtől? Itt elsősorban a látogatottságra gondolok.
Úgy gondolom már az is nagy eredmény, hogy idáig eljutottunk. Persze jó lenne ha sok emberhez eljutna a film, ahhoz viszont az kell, hogy minél több mozi vetítse. Jelenleg ezen dolgozunk.

Milyen jövőbeli tervekről beszélhetünk?
Tervek vannak, de ezekről még korai lenne beszélnem. Egyenlőre a Pecakúra élvez prioritást.

Fotók: Render Media

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)