Benk Dénes szerelmes a Balatonba!

A fiatal humorista vidéken született, gépészmérnöknek tanult azonban már korán rájött arra, hogy ő szórakoztatni fog. A kezdetekről és a hamarosan induló Dumafüred kapcsán beszélgettünk vele.

Jászberényben születtél, hogyan kerültél Pestre a Dumások közé? Mi lettél volna, ha nem humorista?
Nemcsak lettem volna, hanem egyenesen vagyok is! Gépészmérnök végzettségem van, négy évet dolgoztam is a szakmában. Árajánlatokat készítettem, vasúti gépeket mértem fel és a javításukat menedzseltem. Gödöllőn végeztem a gépészmérnöki karon, de nem találtam munkát a környéken és Budapesten sikerült csak elhelyezkednem. 2004-ben jelentkeztem először a Dumaszínház tehetségkutatójára, majd 2005-ben már a műsorba is bekerültem. Mivel ezt mindig is sokkal jobban szerettem volna csinálni, mint a gépészmérnökösködést, az szép lassan el is kopott és főállású humorista lettem. De közben máig megmaradtam műszaki embernek…

Az előadásaid mennyire előre szerkesztett vagy improvizáláson alapuló estek?
Szerintem bárki, aki azt mondja, hogy az első szótól az utolsóig improvizál, az hazudik. Valamilyen szinten mindenki készül az előadásra. A stand-upra világszinten jellemző, hogy előre szerkesztett. A nézők el is várják, hogy minden alkalommal élvezetes, profi műsort kapjanak a pénzükért, és ilyet nem lehet mindig rögtönözni, sőt. Tíz alkalomból kilencszer megbukik a teljes improvizáció, egyszer pedig valami csodálatos sül ki belőle. Azonban arról sincs szó, hogy szóról szóra betanulnánk a műsort. A fejünkben él az előadás, a panelek megvannak, tudjuk mik azok a témák, amikről szeretnénk beszélni – a közönség viszont sokszor elviszi valamilyen irányba a műsort, és akkor muszáj improvizálni.

Mennyire saját illetve fiktív témákból merítesz egy-egy előadás kapcsán?
Soha nem találok ki fiktív történeteket. Minden sztorimnak van valami valóságalapja, amit aztán kiszínezek, sarkítok. A fiktív rész nálam akkor jön elő, mikor feltételes módban folytatok egy történetet. Mi lett volna, ha... Ennél már csak az lett volna durvább, ha... és így tovább. De ezek nem a történet részei, inkább csak a poént akarom jobban kihozni velük. Van persze a teljes fikció is, ami külön műfaj, ott viszont nem a sztorin van a hangsúly, hanem bizonyos témák boncolgatásán.

Közeledik a Dumafüred, mivel készülsz?
Egy új produkcióval készülünk, a Duma Roasttal. Ezt ugyan két hónappal ezelőtt már bemutattuk, de nem ment még sokszor, így mindenképpen újdonság lesz a Dumafüred közönségének.

Milyen terveid vannak a nyárra?
Számomra a nyári időszak elsősorban a pihenésről és a felkészülésről szól. Lakásszépítgetést, nyaralást és pihenést terveztünk. Ebben az időszakban sokat olvasok és készülök az őszi hajtásra. A Balaton szerelmese vagyok és bármennyire is hihetetlen, sokkal szívesebb nyaralok ott, mint a divatos külföldön. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy gyerekkori barátomnak Siófokon van nyaralója, ahova minden nyáron legalább kétszer lemegyünk a barátnőmmel. De az is lehet, hogy idén kivételesen a tengerpartra is ellátogatunk. Ez még a jövő titka.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)