Zenés Bach-családfát ad elő az Anima Musicae Kamarazenekar

B. A. C. H. címmel indított nemrég koncertsorozatot az Anima Musicae Kamarazenekar, Dinyés Soma közreműködésével. A január 25-i koncerten közreműködik Kai Frömbgen (oboa) és Farkas Simon (ének). A klasszikus zenei kalandozás a zenetörténet legnagyobb hatású családját, a Bach-famíliát állítja középpontjába. A család zeneszerzőtagjainak műveiből összeállított műsorok reflektálnak a saját maguk által is oly gyakran használt zenei-névbeli párhuzamra: a B-A-C-H hangok egy-egy koncert kiinduló harmóniai alapját is jelentik majd.

A felcsendülő zenéket Dinyés Soma zenetörténeti érdekességekben bővelkedő, rövid bevezetői tagolják. A harmadik koncerten a C hang, valamint a C-tonalitás jelennek meg.

A komolyzene legterebélyesebb almafája a Bach-família, amelyről nem kevesebb mint 50 tehetség származott, és a barokk zene meghatározó szereplőivé tette a Bach-család tagjait: udvari és templomi zenészeket, komponistákat, hangszeres zenészeket. A család 150 éven keresztül adta a muzsikusokat Európának. A legnagyobb tehetség, a zseninek tartott Johann Sebastian Bach édesapjától és idősebb rokonaitól tanult, és saját fiainak is mestere volt. Az Anima Musicae Kamarazenekar és vendégszólistáinak műsorában különleges zeneműveket ismerhetünk meg két részletben:

Heinrich Bach: Sonata I "a cinque" in C
Johann Michael Bach: Ach, wie sehnlich wart ich der Zeit
Közreműködik: Farkas Simon – fiúszoprán
Johann Sebastian Bach: c-moll oboa-hegedű kettősverseny
Közreműködik: G. Horváth László – hegedű, Kai Frömbgen – oboa
- szünet -
Carl Philipp Emanuel Bach: C-dúr szimfónia, Wq 182/3
Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit, BWV 1066

Dinyés Soma karmester, orgonista. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola (zeneszerzés, oboa, orgona) elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ének-zene és karvezetés szakon) folytatta. 1995-ben alapította meg az Ars Longa Ének- és Kamarazenekart. A zenekar repertoárján elsősorban J. S. Bach oratorikus művei szerepelnek, melyeket historikus hangszereken és kis létszámú, szólista jellegű kórussal adnak elő. Több együttesben játszik orgona vagy csembaló continuo-t. Tagja az Erdődy Kamarazenekarnak, többször játszott a Musica Profana együttessel, az Orfeo Kamarazenekarral és a Capella Savaria Kamarazenekarral. Két évig volt a Fővárosi Énekkar karnagya.

Időpont: 2020. január 25., 19 óra
Helyszín: Óbudai Társaskör (1036, Budapest, Kiskorona utca 7.)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)