Újranyitott Budapest ikonikus cseh kávéháza, ami sörpince is egyben

Ki ne kedvelné a kiváló prágai söröket épp úgy, mint a cseh konyha remekeit? A felújított, újragondolt Prága Kávéház azonban azokat is várja, akik elrugaszkodnának a cseh vonaltól. Így mindenki találhat a menüben kedvére valót, a saját érlelésű hermelintől a gombás melegszendvicsig. A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. Azóta többször tulajdonost cserélt és profilt váltott, a pandémia után pedig teljes körű renováláson esett át.

A teaház ma a Tátra Tea széles választékában testesül meg, amiből rögtön tízfélét is találunk az itallapon - nem csoda, hogy külön oldalt szenteltek a hegymagas alkoholtartalmú szlovák likőrnek. Ha inkább azt innánk, mint a francia költők, kérhetünk 70 százalékos abszintot is - persze, az ihletet adó hallucinogének ma már nem tartoznak a “zöld tündér” receptjébe, hiszen a fehérürömből származó tujontartalmat drasztikusan lecsökkentették.

Emellett persze a Becherovka és a minőségi cseh sörök is felbukkannak a kínálatban: a klasszikus világos mellett nyáron a meggyes, búza, télen pedig a barna sörök, csapolt és üveges változatban egyaránt.

A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik: állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű, vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az “utopenec” szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)