Minden országnak van egy „pálinkája”!

Egy vendégség vagy összejövetel elképzelhetetlen anélkül, hogy az esemény egy adott pontján előkerüljön a pálinkás üveg néhány feles pohár társaságában és leszaladjon néhány kupicával a társaság kedvéért. Bizony, hiszen ha nem a kedvenc italaid között foglal helyet a pálinka, akkor is biztosak vagyunk abban, hogy te is iszol legalább egyet a barátaiddal, ha kínálnak. Eltaláltuk? Hiszen ez hozzá tartozik ezekhez az alkalmakhoz. Nem véletlen, hogy mára hungarikumnak számít ez a nedű.

A helyzet viszont az, hogy nem csak nekünk van ilyen tipikus italunk, amellyel gyakran koccintunk. Megmutatjuk, mit fogyasztanak szívesen a közeli európai országokban.

Lengyelország és a Zubrówka

Lengyel – magyar két jó barát, és bár ez a szólás nem az alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozik, mégis igen népszerű hazánkban is a lengyelek nemzeti itala, a Zubrówka, amely tulajdonképpen egy különleges vodka. Ennek az alkoholos italnak a története egészen a nyolcadik századig nyúlik vissza, ugyanis már ebben az időszakban is gyakori volt, hogy az alkoholt gyógynövényekkel vegyítették, egészen különleges ízhatást nyerve el ezzel. A ma ismert Zubrówka végül az 1500-as években a lengyel királyi udvarban született meg, ahol az uralkodó tudatosan gyűjtette össze a legkülönfélébb gyógynövényeket az ital elkészítése érdekében és végül általa vált híressé is ez a különleges nedű az ország egész területén. Mára a Zubrówka nemzetközileg elismert, prémium minőségű vodka, amelyet ma több mint harminc országban forgalmaznak. A számokat tekintve különösen kedvelik az Egyesült Királyságban és Franciaországban egyaránt.

Ausztria és a Schnapps

Ha a Schnapps szót le akarnánk fordítani, akkor bizony a pálinka kifejezés állna hozzá a legközelebb és nem is áll olyan messze ez a dolog az igazságtól. Az elnevezés onnan ered, hogy az osztrákok egy húzásra isszák megezt a röviditalt és véletlenül sem kortyolgatják. Készítésének és fogyasztásának igen komoly hagyománya van a szomszédos államban. Az egyik legnépszerűbb típusa ma az úgynevezett Marilenschnapps, amely kajszibarackból készül, de akárcsak a mi hungarikumunk esetében, számos más gyümölcs is képezheti e nedű alapját. A választék pontosan emiatt igen széles, így érdemes több típust is megízlelned.

Csehország és a Becherovka

Sokan gondolják, hogy a csehek nemzeti itala a sör, ami a fogyasztás mértékét tekintve egyáltalán nem áll messze az igazságtól, azonban a hivatalos „csehikumuk” az itthon is jól ismert, különlegesen fűszeres Becherovka. Annak idején, amikor az 1700-as években egy József Vitus Becher nevű kereskedő hobbiból elkezdett alkoholos italokat gyártani, így alkotta meg a Becherovka receptjét, amely hamar igen nagy népszerűségre tett szert. Végül az ital az 1800-as évek elején került piacra English Bitter néven, amely hamar meghódította az országot és a világot egyaránt.Nem véletlen, hiszen hölgyek és urak egyaránt szívesen kortyolgatják.

Szlovákia és a Borovička

A szomszédos Szlovákia nemzeti itala a Borovička, vagyis egy borókából készült, a ginhez igen hasonló ital. A 38-40 fokos nedű annyira tipikus szlovák ital, akárcsak nálunk a pálinka. Először a az 1700-as években kezdték el gyártani ezt a nedűt, otthonának pedig máig a Spišská Belá nevű kisvárost tekintik. A szlovákok körében annyira közkedvelt ez az italt, hogy június 24-én Nemzeti Borovička napot is tartanak, ahol minden a borókás finomság körül forog.

Látható tehát, milyen színes a paletta, amikor a környéken levő európai országok nemzeti italairól van szó. A legjobb az egészben, hogy a kis távolságok miatt neked is megvan rá a lehetőséged, hogy ellátogass ezeknek a nedűknek a hazájába és megízleld te magad is ezeket a hosszú múltra visszatekintő finomságokat. Amennyiben nincs erre lehetőséged, akkor sem kell elkeserednek, ugyanis az Italneked online webáruházban kényelmesen megrendelheted a kedvenc italaidat más nemzetek repertoárjából.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)