Minden, amit tudni kell a közös költségről

A közös költség olyan fizetési kötelezettséget takar, amelyet minden társasházban élő személynek meg kell fizetnie. Annak bármilyen okból való elmaradása komoly következményekkel jár – az illetékesek jogi útra is terelhetik az ügyet.

Mit tartalmaz egészen pontosan a közös költség?

Nos, a szóban forgó kötelezettség a nem lakhatás céljából felhasznált közös helyiségek fenntartására irányul. Azoknak a személyeknek, akik társasházban élnek, nem csupán a saját lakórészük tisztán tartása tartozik a kötelezettségeik közé, de a többi lakóval közösen használt helyiségek, mint például a lépcsőház, a garázs vagy a kert fenntartása és tisztán tartása is kötelező feladatuk. Ennek érdekében született meg a közös költség ideája, amely az említett területek fenntartásának összegét fedezi. A házpénznek is gyakorta nevezett összeg emellett az esetleges meghibásodások (például, ha elromlik a lift) javítását is fedezi, de többek között a szemét elvitelének díját is magába foglalja.

Mindenkire egyforma díjak vonatkoznak?

Természetesen nem. Egy lakóházon belül a lakások eltérő paraméterűek, így logikus, hogy a közös költségek sem egyformák. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagyobb háztartások magasabb összeggel, míg a szerényebb méretű lakások kisebb díjjal kell számoljanak. A költség a tulajdoni hányad allapján kerül megállapításra – ám érdemes tudni, hogy ez nem minden esetben kezelendő ökölszabályként. A közös költségek meghatározása ugyanis társasházanként eltérők is lehetnek, így még beköltözés előtt érdemes az erre vonatkozó szabályokat pontosan tisztázni a közös képviselővel.

Az egyik leggyakoribb kérdés

Sokakban felmerül a jogos kérdés, miszerint abban az esetben is kell-e a közös költséggel számolni, ha lakóként kizárólag bizonyos időszakokban, szezonálisan élünk az adott ingatlanban. Nos, az erre vonatkozó törvények világosan kimondják, hogy a csupán időszakonként használt ingatlanok tulajdonosaként is kötelesek vagyunk fizetni, ezáltal is beszállva az esetleges renoválási-, takarítási díjak közös vállalásába.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)