Milyen táncokat tanuljunk?

A tánc része az életünknek: már az egészen pici gyerekek is érzik a ritmust, ösztönből mozognak a számukra ismeretlen zenére is. A „csörgés a vérünkben van”, és mindenki máshogy csinálja: valaki kecsesen, valaki viccesen, valaki vadul. Szerencsére a legtöbb táncfajta elemei – nem is olyan sok gyakorlással – könnyedén elsajátíthatók, az pedig már csak rajtunk áll, mit hozunk ki az alapokból.

Senki nem táncol rosszul, néhányan legfeljebb kicsit látványosabban, mint mások, és a magunk módján mindannyian örömünket leljük abban, ha önfeledten rophatjuk – partizás, élvezet, boldogság, felüdülés, sport: ez a tánc. A fiatalokat fitten tartja, az idősebbeket újra feltölti energiával. Egyesek szólóban, mások párban, megint mások csoportban bugiznak.

S hogy milyen táncfajtákat érdemes tanulni? A klasszikus társastánc és az egzotikus hastánc mellett egyre többen jelentkeznek hiphop-, illetve zumbaoktatásra. Nézzük, mik a különbségek, és hogy kinek milyen táncot ajánlunk!

Hiphop

A hiphop a legmenőbb tánc a fiatalok körében: aki gyerekként elkezdi, rendszerint még egyetemistaként is nyomja. A hiphopórákon a táncosok a legfrissebb zenék remixelt változatára mozognak, és olyan mozdulatokat sajátítanak el, amelyek akár egy menő klubban is a nagyszínpadra küldhetik a legügyesebbeket.

A hiphopot érdemes minél korábban elkezdeni: azoknak ajánljuk, akik nem félnek megmutatni magukat a világnak. A hiphop igazán szabad, olykor heves, választás szerint akrobatikus és meglepő elemekkel teletűzdelt táncforma. Nem szabad visszariadni a nagy karcsapásoktól, a trükkös ugrásoktól és a szédítő forgásoktól. Különösen fontos, hogy átadd magad a zenének, kitáncold az érzéseidet, hiszen ettől lesz páratlan az előadásod.

Társastánc

A társastáncról sokunknak az „elegancia” kifejezés ugrik be. A tanfolyamokon megszerzett tudást – amely egyes vélemények szerint hozzátartozik az általános műveltséghez – egész életünkben hasznosíthatjuk: bálban, szalagavatón, esküvőn. A komolyabb zeneművektől se ijedjünk meg! Az, hogy valami régi, nem jelenti, hogy poros vagy használhatatlan is. Az órákon az örökzöldek mellett egyre-másra modern dallamok is felcsendülhetnek – talán a társastáncok leginkább rugalmasak a korosztályokat tekintve.

Akik már gyerekként belefognak, tíz év múlva akár patinás versenyeken találhatják magukat, jóllehet soha nem késő elkezdeni: kifejezetten felnőtteknek indított tánctanfolyamok is szerepelnek a kínálatban. Fiatal és korosabb párok egyaránt szívesen iratkoznak be, hisz az együtt táncolás nem csupán mozgás, hanem egyben társas érintkezés is – néha pedig randevú. A társastáncot nem kizárólag pároknak ajánljuk, mégis fontos tisztában kerülni azzal, hogy itt szorosan együttműködve kell mozogni. A társastáncosok egyik legalapvetőbb támasza és eszköze a kölcsönös bizalom. A figyelem szintén kulcsfontosságú – egyetlen rossz lépés is fájdalmat okozhat a partnerünknek.

Zumba

Sport + zene = zumba! A zumba nem tartozik a klasszikusok közé. Hazánkban a 2000-es évek végén kezdett elterjedni, mostanra pedig már az ország minden részén tartanak tanfolyamokat. De miért örvend ilyen nagy népszerűségnek? A zumbaórákon könnyen megtanulható lépéseket sajátíthatunk el, így azoknak is ideális, akiknek semmilyen gyakorlatuk nincs. A tegnap és a ma slágerei garantáltan megmozgatják az izmokat, a kalóriaégetés élménnyé válik.

Zumbázni főként a gyerekek és a húsz év felettiek imádnak. Ez egy olyan tánctípus, amelyet a kicsik is játszva és bulizva elsajátíthatnak különösebb megerőltetés nélkül. A felnőttek közül sokan sport helyett szavaznak a zumbára. A táncosok nem egyetlen koreográfiát gyakorolnak unásig, hiszen nem a tökélyre fejlesztett mozdulatokra kerül a hangsúly, hanem magára a mozgásra.

Hastánc

Nőiesség, magabiztos kisugárzás, sajátos zenék: hastánc. Mozgástechnikailag talán a hastánc különbözik leginkább listánk többi szereplőjétől. Míg az előbbieknél a karoknak és lábaknak elsődleges szerepük van, itt a végtagok inkább csak kiegészítőként, igaz, kardinális kiegészítőként szolgálnak. Kisgyerekeknek kevésbé ajánljuk, hiszen a táncosoknak muszáj ismerniük a testüket a különleges mozdulatok eszményi elsajátításához.

Nem mindig magától értetődik, hogyan lehet ráérezni a kellő technikára. Tinédzserkorban azonban már sokan kezdenek neki a hastánctanulásnak, de olyanok is akadnak, akik csak a húszas-harmincas éveikben vágnak bele. Előfeltétel nincs, egyedül talán a magabiztosság érdemel említést… Ám ha ígéretként és felfedező stratégiaként tekintünk a hastáncra, amellyel sikeresen leküzdhetjük az önbizalomhiányunkat, máris másként fest az ábra. Ha nem vagyunk minden szempontból kibékülve a testünkkel, a hasunkkal vagy a derekunkkal, akkor ez a tánctechnika jó adag önbecsüléssel és kurázsival is megajándékozhat bennünket: használjuk, bátran mutassuk a testünket, és vértezzük fel magunkat önbizalommal!

Alternatívánk:

…rengeteg akad, ha táncolni szeretnénk, s ha nem is sikerül rögtön szerelembe esni az egyikkel, akár több tánctípussal is megismerkedhetünk, csak rá kell lelnünk a megfelelő közegre és az inspiráló partnerekre, akik irányt mutatnak.

A legfiatalabbaknak…

... a PEOPLE TEAM tapasztalt oktatói a fent említett táncok közül akár mindegyiket megtanítják – és nem csak ezeket! Egy hét a PT-ben felér egy év közbeni kiadós tánctanfolyammal, a táborozók pedig a turnus végére biztosan képesek lesznek eldönteni, melyik mozgásforma mellett teszik le a voksukat. A foglalkozások vezetői az aktuális csoport stílusához és igényeihez igazodnak, hogy a tábori show minden résztvevője megcsillogtathassa a rutinját és a frissen szerzett tapasztalatait.

A közös felkészülés és végül az előadás nemcsak gyakorlás és élénkítő motiváció, de csapatmunka is: 7–17 éveseink alkotótársakká válnak a színpadon. A társaság azonban egyénekből épül fel, akik ugyanazt a koreográfiát ugyanúgy, mégis máshogy táncolják el, mert az igazi táncos a szívéből irányítja a mozdulatait. A PEOPLE TEAM tánctáborai a biztos tudás mellett olyan önbizalmat adnak a gyerekeknek, amely önkifejezésre és karakánságra tréningezi a lelkes amatőröket is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 szavazat)