Még mindig a zserbó a kedvenc süteményünk!

Véget ért a „Mit eszik az ország?” nagy sütifelmérése, ami megmutatja, mely finomságok a magyarok kedvencei. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hol szerezzük be a süteményeket, hol keresünk az elkészítésükhöz recepteket, milyen típusú tésztát fogyasztunk szívesebben, illetve ízek vonatkozásában merre húz a szívünk. A felmérésen közel 7000 szavazó mondta el a véleményét az NRC Netpanel segítségével. Nem okozott nagy meglepetést, hogy a válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség, a zserbó nyerte meg a szavazást.

A felmérés régiók, nemek és korosztályok szerinti süteményrangsorait vizsgálva azt látjuk, hogy az első két helyen többnyire a zserbó és a rétes váltja egymást, versengésükből összesítve egyértelműen a zserbó került ki győztesen. A második helyet a rétes uralja, míg a harmadik a mézes krémes lett.

De hogy milyen is az igazi, eredeti zserbó? Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és diótölteléket teszünk, a tetejére pedig csokoládéréteget – na, ez a zserbó!
A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)