Magyar zenei est a Művészetek Palotájában

A Fülep Márk fuvolaművész által összeállított Magyar Motívumok est a magyar népi dallamvilág felhasználásának sokszínűségét mutatja be június 10-én a Művészetek Palotájában. Hét előadó, tizenöt hangszer, az elmúlt száz év legnagyobb magyar zeneszerzőinek kamaraművei, improvizáció, a főszerepben pedig a magyar népzene.

Borbély Mihály szaxofonos, Fülep Márk fuvolaművész és Lukács Miklós cimbalomjátékos jó bevált triója a Muzsikás prímásával, Sipos Mihállyal, Bognár Szilvia énekhangjával, Farkas Zoltán „Batyu” virtuóz néptáncos-gardonjátékossal és Tóth Ildikó tánclépéseivel egészül ki. A közönség Bartók Béla, Kocsár Miklós, Farkas Ferenc, Lajtha László, Sáry László és Kurtág György művein keresztül tapasztalhatja meg, hogy a népzene, a magyar virtus miként jelenik meg a huszadik század hazai zeneirodalmában.

A koncertet végig az együttzenélés legtisztább formája, a kamarazene uralja, amelynek spontán, improvizatív válfaja vezet át az írott darabok között. Az esten felcsendülnek a fellépő Borbély Mihály népzenei ihletésű rögtönzései és művei is.

Program:
Kurtág György: Két miniatűr
Borbély Mihály: Hungaricum
Kocsár Miklós: Varázsdoboz (részlet)
Kurtág György: Szálkák (részlet)
Sáry László: Tikfa-zene
Lajtha László: Két darab szólófuvolára
Palóc verbunk, lassú és friss csárdás
Gyimesi muzsika
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok a XVII. századból

Dunántúli népdalok
Bartók: Duók (részlet)
Bartók: Három csíkmegyei népdal
Borbély Mihály-Lukács Miklós: Áthallások
Borbély Mihály: Kettős
„…azon megyünk Moldovába”
Bartók: Román népi táncok

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)