Kiknek ajánlott a szigetüzemű napelemes rendszer telepítése?

A napelemes rendszerek alapvetően 3 változatban érhetők el, ezek egyike a szigetüzemű napelemes rendszer. Ahogy az már lenni szokott, a szóban forgó szisztémának is megvan a maga pozitívuma és negatívuma. Lássuk, melyek ezek!

Nem függ a hálózattól

A szigetüzemű napelemes rendszer hasonlóan a másik szintén népszerű szolártechnológiai megoldáshoz, a hálózatra csatlakoztatott rendszerhez, a Nap fényét használja fel és alakítja át elektromos árammá. Nagy előnye az utóbbival szemben, hogy nem függ az elektromos hálózat működésétől, önálló egység révén kizárólag a forrás (a Nap) van hatással a teljesítményére. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az elektromos hálózatban beálló bárminemű meghibásodás, leállás nincs hatással a szigetüzemű napelemes rendszer működésére.

Kiknek ajánlott a szigetüzemű napelemes rendszer telepítése?

Azokon a többnyire elszigetelt helyeken, ahol nem célszerű és pláne nem gazdaságos az elektromos hálózat telepítése, a szigetüzemű napelemes rendszer tökéletes választásnak bizonyul. A tapasztalat azt mutatja, a szigetüzemű rendszerek a szezonálisan használt vidéki nyaralók, vendégházak esetében kitűnő döntésnek számítanak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a lakóházak esetében ezen alternatíva használata nem ajánlott, viszont, ha a szigetüzemű napelemes rendszer telepítése mellett döntünk, érdemes kizárólag a legjobb minőségű berendezések háza tájáról mazsolázgatni - tekintve, hogy a középkategóriás színvonalat képviselő egységekre jellemzően több a panasz a teljesítményük tekintetében.

Fókuszban a körültekintő tervezés

Gyakorlatilag a napelemes technika e vívmánya a kezdeti anyagi ráfordításon túl (beszerzési és telepítése díj), költségmentesen állítja elő a szükséges energiát. Érdemes viszont tudni, hogy a szóban forgó szolár rendszer csak abban az esetben váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha a lehető legkörültekintőbb tervezéssel történik a telepítése. Annak érdekében, hogy nehogy a végén áram nélkül maradjunk, fontos, hogy a választott rendszer tökéletesen fedezze a háztartás energiaigényét. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy szakértőt is bevonjunk a tervezés folyamataiba.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)