József Attila életét mutatja be Vecsei H. Miklós monodrámája

Monodrámát írt és rendezett Vecsei H. Miklós, a Vígszínház ifjú színésze, aki a Mondjad, Atikám! című darabban játszik a Házi Színpadon. A színészt a közönség A Pál utcai fiúkból, az Egynyári kaland című televíziós sorozatból, illetve a Csak színház és más semmiből is ismerheti. A színész a Vígszínház tagja, és első önálló estjével a költő halálának 80. évfordulója előtt tiszteleg.

"Azt a József Attilát szeretném bemutatni, aki gyerek akart lenni és közben férfi, aki őszinte akart lenni és közben nem tudott, a szerelmet, a fájdalmat, amit cipelt; az értetlenségét a kor kultúrájával szemben, az egyik pillanatról a másikra száz százalékban változni képes személyiséget. Kevésbé ismert verseit választottam, az élettörténetből pedig olyan eseményeket, amelyek ezekre a kérdésekre éles, sokszor felkavaró válaszokat adnak" - mondta a színész .
A színművész elmondta, hogy a kétórás darab megírását komoly kutatómunka előzte meg, nagyjából 4-5000 oldalnyi szöveget olvasott el József Attiláról, a versein kívül több életrajzi anyagot és számos irodalomtörténeti munkát is. "Asperján György Fogadj Szívedbe című életregényéből dolgoztam a legtöbbet. Nagyon tetszett a szerző ötlete, hogy stációkra osztotta fel József Attila életét, ezt megtartottam én is"- részletezte.

A Mondjad, Atikám! októbertől havonta négy-öt alkalommal lesz látható a Vígszínház Házi Színpadán, tavasztól pedig szeretnék vidékre is elvinni.

MTI

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)