János Vitéz - különleges zenés táncköltemény

A VARIDANCE a dunaújvárosi Bartók Színház tánctagozatával egy egészen különleges, élőzenés János vitézt hozott létre Vári Bertalan rendezésében, koreográfiájával. A táncprodukció budapesti bemutatója XIII. kerületi RaM Színházban lesz, februárban és márciusban. Petőfi Sándor örökművét Kacsóh Pongrác zenésítette meg 1904-ben. Ezt a darabot Szirtes Edina ’Mókus’ most áthangszerelte Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák hangszerparkjára. Ez már önmagában elég izgalmat rejt, hiszen az eredeti zenés műben nem szerepelt szájharmonika vagy cajon.

A VARIDANCE János vitézében viszont ezek a hangszerek is megszólalnak Szirtes Edina ’Mókus’, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar játékában. A kivételes társulás egészen egyedi hangzást, látványvilágot varázsol az egyik legismertebb magyar irodalmi alkotásból, s egy teljesen új, egyedi nézőpontból mutatja be azt. Fergeteges tánc, színes kavalkád, élő zene – az év egyik legeredetibb, legfrissebb alkotása, amely egyaránt elvarázsolja a gyerekeket és felnőtteket. A magyar népi motívumok jól megférnek a francia király UV szemüvegével, ugyanúgy, mint a falusi élet díszletei a stroboszkópos udvari partidizájnnal.

Ferenczi György gondolatai a János vitéz kapcsán: „Nem a kornak akarunk megfelelni, soha, hanem azt akarjuk megmutatni, hogy ebben a korban mit mond számunkra ez a gyönyörű előadás. Nem eladhatónak akarjuk megalkotni a zenét, akarja a túró, mi nem ilyenek vagyunk… Mi underground zenészek vagyunk, és erre büszke vagyok, hogy a mi brigádunk nem refrénárusító konzorcium. Ez tiszta muzsikálás, ennek kell megmaradni.”

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)