Brit remekművek és egy hegedűverseny ritkaság világhírű szólistával

2019. május 20-án, hétfőn 19:00 órakor Alexander Sitkovetsky hegedűművésszel ad közös koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar. Fékezhetetlen zenei energiák szabadulnak fel, amikor olyan szólisták érkeznek egy kamarazenekar élére, akik meghatványozzák az együttes erejét: ezt tapasztalhatjuk meg ezen a különleges esten a Budapest Music Centerben. Az estre jegyet 3000 Ft-ért (diákoknak és nyugdíjasoknak 2000 Ft-os áron) lehet vásárolni a jegy.hu weboldalon, illetve a koncert helyszínén.

A műsorban olyan változatos, régi és újabb klasszikusok hangzanak fel, mint Georg Friedrich Händel Concerto Grossója vagy Andrzej Panufnik Hegedűversenye. A szünet után Gustav Holst Szent Pál szvit op. 29, no. 2 című szerzeményét, majd pedig egy Benjamin Britten-darabot, a Variációk egy Frank Bridge-témára, op. 10 címűt hallgathatja meg a zeneszerető közönség.

Alexander Sitkovetsky a világ zenei élvonalába tartozó vonós művész. A brit hegedűművész Moszkvában született, nagyhírű zenei családba. Első zenekari szólóestjét nyolc évesen adta, és ugyanebben az évben bekerült a londoni Yehudi Menuhin Iskolába. A legendás hegedűművésszel több alkalommal is fellépett közösen Bach-kettősverseny és Bartók-hegedűduók előadásában, valamint Mendelssohn hegedűversenyét játszotta Menuhin vezényletében. A világ vezető zenekarainak – többek között a londoni Royal Philharmonicnak, a London Mozart Playersnek, a berlini Konzerthaus Orchestrának, a Moszkvai Kamarazenekarnak, a BBC Concert Orchestrának – állandó vendége. Elkötelezett kamarazenészként a Sitkovetsky Piano Trio alapítója, amellyel többek között a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouwban és a new yorki Carnegie Hallban is felléptek már. 2011 óta a Julia Fischer által alapított vonósnégyes tagja. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018–2020 címet birtokló Anima Musicae Kamarazenekar vendégeként első ízben lép fel.

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. Repertoárjuk rendkívül változatos és sokszínű: a barokktól egészen a kortárs zenéig minden megtalálható rajta. Az eddigiekben olyan nívós koncerttermekben léptek fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a bécsi Musikverein, a lipcsei Gewandhaus vagy a berlini Konzerthaus.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)