Az Életrevalók című produkciót mutatja be februárban a Játékszín

A sikeres film színpadi adaptációjának február 4-én lesz a bemutatója, Horgas Ádám rendezésében. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója reméli, hogy az évad különleges produkciói között lesz az előadás, amelyben először játszik a színházban Hirtling István és partnere, a Drisst alakító Vadász Gábor.

Horgas Ádám elmondta: az Életrevalók színpadi adaptálása során számos nehézségbe ütközött. "Nagyon sok minden, amit a film nagyvonalúbb dramaturgiában kezelhet, hiszen a képek megsegítik, filmes eszközeink híján a színpadon nem él meg. A koncepcióm fontos elemeinek egyike volt, hogy a háttértörténeteket is jelenítsük meg" - mondta. Hozzátette, hogy szerepeket is összevont, azért is, hogy kevesebb színésszel is eljátszhassák a történetet. A nehézségek között említette az olyan valódi filmes jelenetek színpadra vitelét, mint az autósüldözés vagy ejtőernyőzés.
"Abban biztos voltam, hogy az afroamerikai szálat elvetem, hiszen nálunk ez nem arról szólna, mint Franciaországban, viszont Driss karakterével - aki a mi előadásunkba cigányfiú lesz - igyekeztem a roma kultúrát beépíteni" - mondta. Hozzátette: a látásmód képi világának kifejezéséhez rátalált az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájára, ahol hátrányos helyzetű és cigány fiatalokat próbálnak a művészet, a festészet eszközeivel segíteni, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba.

Hirtling István alakítja a főszereplő Philippe-et, aki nyaktól lábig béna, és 24 órás, bennlakásos ápolót keres. "Ez egy csodás történet, és nagy kihívás lesz számomra eljátszani Philippe-et, aki kerekesszékben él, már csak azért is, mert alapvetően izgő-mozgó színész vagyok. Ehhez a problémához már segítséget is ajánlottak, valószínűleg a Pető Intézet segít majd a dolgok technikai elsajátításában" - mondta a színész.
Eric Toledno és Oliver Nakache Életrevalók című művének további szerepeiben Zsurzs Kati, Szőlöskei Tímea, Kovács Dézi, Klem Viktor és Szirtes Balázs látható. Az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszletet Horgas Péter, a jelmezeket Bujdosó Nóra tervezte.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)