Z világháború

Eredeti cím: 
World War Z

A Max Brooks World War Z: A zombi világháború története című könyve alapján készült akció-horror egy ENSZ alkalmazott küzdelmét mutatja be, amint versenyfutást folytat az idővel és a végzettel, hogy megállítsa a zombi fertőzés szétterjedését a világban. A mozi Budapesten forgatott epizódjait kivágták a kész filmből.

Gerry Lane és családja egy teljesen átlagos napon elakad a belvárosi dugóban. Az ENSZ egykori vizsgálótisztje sejti, hogy nem egyszerű forgalmi zavarról van szó. Helikopterek húznak el fölöttük az égen, motoros rendőrök száguldanak el mellettük vadul: a városon úrrá lesz a pánik. Emberek hordái támadnak egymásra, mintha megvesztek volna – egy halálos vírus okozza ezt, amely egyetlen harapással terjed, és mindenkit magából teljesen kivetkőző, agyatlan vadállattá változtat. Szomszéd ront neki szomszédnak, a segítőkész idegen egyetlen pillanat alatt vérengző fenevaddá válik. A vírus eredete ismeretlen, a fertőzöttek száma napról napra hatványozottan emelkedik, és a betegség világjárvánnyá válik. A fertőzöttek legyőzik a világ hadseregeit, a kormányok gyorsan összeomlanak, ezért Lane kénytelen visszatérni korábbi veszélyes hivatásához, hogy felkutassa a járvány eredetét és a módszert, amellyel megállítható.

A Z világháború Philadelphiában kezdődik, amikor teljes erőből dühöngeni kezd a járvány. Glasgow helyettesítette Phillyt, mert bár szó szerint világok választják el őket egymástól, nagyon hasonló az építészetük, amire még egy kicsit rá is segítettek az utómunkálatok során. Hogy a skót város még jobban hasonlítson az amerikai metropoliszhoz, kicserélték a feliratokat, a jelzőtáblákat és az autókat is. Glasgow szerkezete ráadásul kitűnő hátteret biztosított az általános felfordulás bemutatásához.

A horda létrehozásához a filmesek művészeket és számítógépes trükköket állítottak csatasorba. Táncosok, kaszkadőrök, maszkok, sminkek és digitális trükkök keltették életre őket, és megfelelő kameramozgással növelték a hatást. Az élőhalottak nem egyformán mozognak, mindnek megvan a maga sajátos tánca, amelyeket Alexandra Reynolds koreográfus komponált meg. Az első embert, akit átalakulni látunk, Ryan Perkins-Gangnes mozgásművész alakítja.

Bemutató: 
csü., 2013/06/27
Rendező: 
Marc Forster
Szereplők: 
Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Matthew Fox
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)