Szibériai nevelés

Eredeti cím: 
Educazione siberiana / Siberian Education

A Szibériai nevelés egyszerre érzékeny történet a felnőtté válásról és lebilincselő epikus kaland, a főszerepekben olyan nagyszerű színészekkel, mint John Malkovich (Célkeresztben), Eleanor Tomlinson (Az óriásölő) vagy Peter Stormare (A nagy Lebowski), és az Oscar®-díjas olasz rendező, Gabriele Salvatore (Nirvána, Nem félek!, Mediterraneo) rendezésében.

A Szovjetunió déli részén járunk a ’80-as években, egy világtól elzárt városban, ahol a törvényen kívüliek klánokat alakítottak. Kolima és Gagarin, a két tízéves fiú a szibériai klánba tartoznak. A fiúk sajátos nevelésben részesülnek: órarendjükben többek közt a lopás, rablás és fegyverhasználat szerepel.
Az idő telik, a fiúk férfivá cseperednek, az őket körülvevő világ pedig gyökeres átalakuláson megy keresztül. Megmaradhat-e a gyerekkori barátság, működhet-e tovább a klán a megváltozott körülmények között, mi lesz a bűnözők különös, morális alapokon nyugvó etikai kódexének sorsa a villámgyorsan globalizálódó világban?

A rendező megjegyzése:

A „szibériai nevelés” nem hétköznapi értelemben vett nevelés.
Bűnözőket képez ki, de alapját a becsület nagyon is elfogadható szabályai alkotják.
„Szibériai nevelés” a címe Nicolai Lilin első regényének is, melyben a szerző saját gyermekéveiről és serdülőkoráról vall, amit egy bizonyos, magát „Szibéria Becsületes Bűnözőinek” nevező közösségben töltött el. A történet Dél-Oroszországban játszódik, és az 1985 és 1995 közötti időszakot öleli fel: azt a tíz évet, amely alatt a jelenkori történelem legjelentősebb politikai változása zajlott le.
A „Szibériai nevelés” című film egy szibériai bűnözőközösségben zajló felnövés történetet mesél el. Noha a sztori egy sajátságos mikrokozmoszból indul ki, a film végére egyetemes és metaforikus jelentésre tesz szert, ami már mindenkire vonatkozik.
Az ihletet a Lilin által leírt világból merítettük, de egy epikus történetet akartunk létrehozni, amely a szibériai Urka-harcosok leszármazottainak hősies és reménytelen szembeszállását meséli el a fogyasztói társadalom villámgyors térnyerésével és a globalizáció folyamatával. És mindenekelőtt egy csapatnyi fiatal férfi történetét szerettük volna elmesélni, akik az élet egyik legnagyobb kihívásával: a felnőtté válással találják szembe magukat.
Ezt a világot az ellentétek határozzák meg. Az egyik jelenetben például az egyforma szürke szovjet betonblokkok tengerében egy aprócska nyílt térre látunk, ahol egy kis körhinta színes fényei kapcsolnak be, hangszóróiból recsegve szólal meg egy David Bowie-szám.
Feladatunk egy tőlünk távoli és számunkra abszolút ismeretlen világ megalkotása volt, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a végeredmény egy valódi kosztümös dráma lett. Gabriele Salvatores

Bemutató: 
csü., 2013/09/19
Rendező: 
Gabriele Salvatores
Szereplők: 
John Malkovich, Arnas Fedaravičius, Vilius Tumalavicius, Eleanor Tomlinson, Peter Stormare
Forgalmazó: 
Cinenuovo Kft
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)